„Je to aktivní člověk a byl vždy vidět. Je proto pochopitelné, že je vnímán pozitivně ale i negativně," píše se v tiskové zprávě královéhradecké ODS. „Určitě to pro některé kolegy nebylo úplně jednoduché. Ale znají mě. Vědí, co ode mě mohou očekávat," uvedl nový lídr Soukup.

A proč získal důvěru svých kolegů právě on? Prý na něm oceňují „profesionalitu, zkušenosti i jeho empatii".

Martin Soukup na pozici náměstka působí od roku 2002, je tak nejdéle sloužícím profesionálním komunálním politikem v Hradci.

V ODS je od roku 1997. Staral se o resorty školství, kultury, sportu, cestovního ruchu, sociálních služeb, nyní má pod sebou jako náměstek správu majetku města a městských organizací. Je ženatý a má čtyři děti.

V komunálních volbách 
v roce 2010 byla jedničkou na kandidátce ODS Pavla Finfrlová, Martin Soukup byl dvojka. Tehdy získal 5 881 hlasů. Za ODS byl tedy před více než třemi lety podle výsledků voleb na čtvrtém místě. Nejvíce hlasů z této strany v minulých volbách získal lékař Jan Michálek (6 229).

V současné době má v hradeckém sedmatřicetičlenném zastupitelstvu ODS šest křesel.

Nová ODS? 
V Hradci těžko

Glosa Jiřího Fejgla:

V nedávných parlamentních volbách dostali napráskáno, přestože jsem je jako vždy volil. ODS plave u dna.

Do bahna ji zašlapalo bezostyšné propojení politiky s byznysem, klientelismus, neschopnost přiznat si tyto chyby.

Na celostátní úrovni se strana snaží. Symbolem změny by mohla být Miroslava Němcová či brněnský pedagog Petr Fiala. Samozřejmě, staří pardálové (symbolizovaní například Jihočechem Martinem Kubou) se rvou o pozice.

Zato v Hradci jsou stále v čele. Ukázal to pondělní večer, kdy si „modří ptáci" zvolili jako lídra kandidátky v komunálních volbách v příštím roce Martina Soukupa, náměstka primátora.

Soukupa chce ODS za příštího prvního muže Hradce.

Jenže právě Soukup je ta postava, jež patří ke „staré" ODS. Proč? Nedávno se provalilo, že bral provize za to, že sehnal peníze pro hradecký hokej. Chvályhodné. Jenže Soukup je získal od firem, jež získávají zakázky od města… Sice to není nelegální (což je s podivem), ale neetické rozhodně.

Jméno Soukup se objevuje vždy, když se mluví o „černých dírách". Ať už jde o ABD (zimní stadion) či ISP (parkování).

Proto je to jasný vzkaz: Nic neměníme, jedeme dál!