Seriál S Deníkem ušetříte

Zimní období o sobě začíná dávat vědět a chřipky si pomalu, ale jistě nacházejí své oběti. Jak se proti nim dá efektivně bránit?

Nejlepší obranou je útok. To platí i o chřipce a podle odborníků je prevence nejúčinnější zbraní. Základem je samozřejmě správná životospráva a také pestrá a vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny.

„V období zvýšeného výskytu respiračních nemocí, jako je chřipka či rýma, je občas nutné dodávat tělu vitaminy i ve formě tablet, kapslí či sirupů,” řekla Deníku lékárnice Ludmila Syrůčková.

Na trhu je široká škála přípravků pro děti i dospělé. Vybrat si můžete z jednotlivých vitaminů, jako je například vitamin C, multivitaminových přípravků, preparátů na podporu imunity jako je výtažek z třapatky nebo hlívy ústřičné.

„Vždy je nutné dodržovat určené dávkování. Při dlouhodobém užívání vysokých dávek vitaminu C jsou zatěžovány ledviny. Jeho doporučená denní dávka je 60 miligramů,” dodala Ludmila Syrůčková.

Zvýšit si imunitu můžete zinkem či selenem, což jsou minerály, které také chrání sliznice.

Proti chřipce existuje také očkování, ale pro vysokou schopnost změny mutací viru jsou jednotlivé přípravky chřipkové vakcíny účinné jen asi jeden rok. Světová zdravotnická organizace koordinuje obsah vakcíny každý rok, aby obsahovala nejpravděpodobnější kmeny virů. Chřipková vakcína je obvykle doporučována každému z rizikové skupiny, kdo by mohl mít komplikace z chřipky. Očkováním proti jednomu druhu chřipky můžeme získat částečnou imunitu i proti dalším druhům.

Jednou z prevencí může být také otužování a návštěva sauny.

„Babské rady” aneb Jak se chorobám bránili naši předci přírodní cestou:

Slepičí polévka
- Na tento přírodní penicilin věřily už naše babičky. Léčivé vlastnosti nejsou jen pověrou. Pomůže odblokovat ucpaný nos a krk, je mírná na žaludek a dodá spoustu energie. Její léčivé účinky se zesílí přidáním zeleniny a to včetně cibule a česneku.

Ostrá kořeněná jídla - Na ucpaný nos a bolavé dutiny pomáhá česnek, křen, chilli papričky a ostré omáčky. Stačí je přidávat do jídla. Pokud máte chřipku a bolí vás žaludek, měli byste si naopak na pikantní jídla dát spíš pozor.

Čaj - Je třeba mít pořád dostatečný přísun tekutin. Místo kávy nebo slazených nápojů s bublinkami je lepší pít nepřislazované ovocné džusy. Ještě lepší jsou ale teplé nápoje – nejlepší proti chřipce je čaj z heřmánku či máty peprné, ale ani horká voda s citronem neublíží.

Citrusové plody - Obsahují hodně vitaminu C. Začít je konzumovat je nejlepší hned ráno a dát si sklenku pomerančové šťávy k snídani a k obědu doplnit mandarinkou. Zvlášť důležité je vitamin C pro kuřáky, protože kouření oslabuje imunitu a zvyšuje potřebu tohoto vitaminu. Pozor na tepelné zpracování, protože vitamin C je citlivý na teplo.

Zázvor - Mnoho lidí věří, že skvělým spojencem v boji proti kašli a teplotě je zázvor. Je možné ho jíst čerstvý, nastrouhaný v jídle nebo kandovaný. Starý recept velí připravit z něj čaj. Do šálku dejte dvě polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného kořene zázvoru a přelijte vařicí vodou. Nechte odstát pět až deset minut a podle chuti přislaďte medem.

Česnek - Za typickou chuť česneku může silice aliin, která prokazatelně uvolňuje zahlenění krku. Česnečku či toast s česnekem zvládne připravit každý.

(jap, pov)