„Když jsem se setkal s panem Dobešem poprvé, udělal na mě dojem," říká Richard Jukl, ředitel hradeckého prvoligového fotbalového klubu. „Zajímal se nejen o kulturu a školství, ale také o sport, který se dostal na okraj zájmu. Chce se pustit do boje o více peněz ve sportu. A my sportovci rádi bojujeme."

Dobeš, jenž je nyní poslancem parlamentu, se vloni zasadil o navýšení příspěvku pro sport. Ten je zakotven ve státním rozpočtu. O 500 milionů korun více by mělo jít na vrcholový sport, o 300 milionů více do výkonnostní (a především mládežnické) sféry.

„Je polovina dubna a ty peníze ještě nejsou rozděleny. Natož odeslány. Budu hlídat, aby se tak stalo," slíbil Josef Dobeš. „Příspěvek do sportu musíme zvýšit, patříme mezi země, kde je dotován vůbec nejméně," dodal.

Exministr si dal především za cíl změnit legislativu. „Sport nemá zázemí a podmínky, abychom mohli klidně spát s tím, že vychováme i v budoucnu úspěšné generace," řekl Dobeš.

„Dneska je brána k úspěchu mnohem více otevřená, ale sport nemůže být jen privátní iniciativa rodičů. Jde o mnohem víc než o úspěch. Jde o zdraví, o životní styl, o výchovný proces," doplnila politikova slova Olga Charvátová, olympijská medailistka 
ve sjezdovém lyžování.