Téměř dvě a půl miliardy má stát nové Chirurgické centrum hradecké fakultní nemocnice, které se včera představilo veřejnosti.

Ze sedmnácti zájemců nejvíce porotu oslovil projekt týmu architektů M2AU. „Je to obrovský úkol a chceme ho udělat velmi pečlivě a důkladně,“ řekl při zveřejnění vítězného projektu ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Nová chirurgie vznikne propojením budoucího a současného Pavilonu akademika Bedrny. Výstavbu nového komplexu zařadilo ministerstvo zdravotnictví mezi své strategické investice. Vizí vedení nemocnice je začít s jeho výstavbou v roce 2021.

Vítězný projekt na komplexní proměnu chirurgického zázemí v hradecké nemocnici je znám. Následovat má detailnější rozpracování celého projektu a samozřejmě získání potřebných razítek, jakými jsou územní rozhodnutí či stavební povolení. Nemocnice bude také muset najít firmu, která provede stavební práce.

„Budu rád, když začneme stavět v letech 2021 či 2022,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička s tím, že samotné stavební práce si vyžádají zhruba tři roky.

Podle nemocnice vznikne modernizací chirurgických oborů jeden z největších operačních traktů v České republice. Chirurgické centrum bude mít 21 nejmodernějších operačních sálů a 16 lůžkových oddělení se 420 lůžky. Projekt také počítá s centralizací oddělení chirurgických ambulantních provozů včetně stacionáře či se vznikem oddělení akutní rehabilitace a takzvaného multioborového septického oddělení.

Budoucí komplex má také navázat na stávající Pavilon akademika Bedrny a o vítězství projektu z dílny Jana Heráleckého, Norberta Obršála, Jana Kubáta a Radomíra Feňa rozhodla mimo jiné i jeho „jednoduchost.“

„Rozhodla organizační struktura projektu, která je velmi jednoduchá. Metodická stránka však hrála také velkou roli,“ uvedl předseda hodnotící poroty Zdeněk Zavřel s dodatkem, že vítězný projekt našel jednoduché spojení mezi starou a novou částí Chirurgického centra.

Do architektonické soutěže o podobu více než dvoumiliardového centra se přihlásilo 17 zájemců. Zastoupení měly i zahraniční týmy architektů. Do druhého kola se nakonec dostalo 5 návrhů, z nichž minulý víkend vybrala porota celkového vítěze.