Zde najdete celý článek Městům se úklid sněhu zdraží, obce spoléhají na lidi i anketu čtenářů.

Od Nového roku bude platit novela zákona, podle které za zimní úklid chodníků odpovídají jejich vlastníci. Těmi jsou většinou obce. Novela jim připravila doslova čáru přes rozpočet, s takovými výdaji nikdy nemusely počítat.

Velká města hodlají sáhnout na rezervy. Menší se spoléhají na občanskou solidaritu – lidé „snad“ budou před svými domy uklízet jako dřív. Mnohde rovněž přibudou alibististické cedule: Chodník se v zimě neudržuje, Chůze na vlastní nebezpečí.

Deník se čtenářů zeptal na názor. Jen 18 procent hlasujících na webových stránkách Deníku si myslí, že by si měl každý před domem uklízet sám, podle ostatních zákon hodil břímě správně na obce jako vlastníky chodníků.

Naprostá názorová shoda zazněla i v diskusních příspěvcích na webu. „Každý má udržovat to, co mu patří. Pokud majitel domu něco skladuje na obecním pozemku před domem, tak za to zpravidla musí zaplatit. Ale za údržbu v zimě nic nedostane,“ napsal čtenář Zdeněk z Pardubicka.

„Teď radnice poznají, jaké to je. Dokud jejich majetek zadarmo obhospodařoval někdo jiný, neměly pochopení ani pro staré a nemohoucí občany. Za neuklizený chodník jim vystavovaly pokuty a říkaly jim, že si na úklid mohou někoho najmout,“ připomíná přispěvatel se značkou Jožo.

„Není mi jasné, proč nelze do ulic nahnat nemakačenky, aby si aspoň trochu zasloužili dávky od státu,“ rozčiluje se čtenář Petr.

„Přijde mi to jako v Kocourkově. Začne platit zákon, který obce považují za špatný. Tak ho jednoduše nebudou dodržovat a budou spoléhat na selský rozum lidí a že lidi taky uklidí vše za město? Nechápu to, lidé také musí dodržovat zákony – ty dobré i špatné, a stát to taky nezajímá. Když městu nezaplatím ročně odvoz popelnic, jednoduše na mě pošlou vymahače pohledávek.“