Vylepšená stavba obsahuje téměř dva kilometry ocelových lan a je vybavena unikátním mechanickým systémem, který reaguje na roztahování a smršťování konstrukce v důsledku měnících se povětrnostních podmínek. Stavbu nově zpevňuje rovněž masivní kovová závora, jež spojuje v době mimo provoz oba okraje vstupního otvoru.

Nová Bára, která byla nejprve slavnostně otevřena pro zástupce tisku a odborné veřejnosti, nastoupí do „ostrého“ provozu již tuto neděli. Všichni věří, že se nebude opakovat scénář z loňského roku. Tehdy vichr, přesněji řečeno tornádo třídy F2, unikátní konstrukci zcela zničil a rozmetal její trosky do okolí jako obrovské zápalky.

„Udělali jsme všechna myslitelná opatření, aby se již něco podobného neopakovalo. Ale rouhat se nemůžeme. Stožáry elektrického napětí jsou také vyrobeny podle příslušných norem. A přesto si s nimi například námraza ve spojení se silným větrem dokáže poradit,“ dodává architekt Martin Rajniš, který je autorem světově originálního návrhu.

Sluší se ale připomenout, že ke zmrtvýchvstání Báry výrazně přispěl ředitel Městských lesů Zdeněk Odvárka, který se před více než rokem zasadil o bleskové pojištění jen několik dnů stojící věže. Bez necelých dvou milionů od pojišťovny by totiž zřejmě nebylo možno stavbu vůbec realizovat. „Děkuji všem, kteří se o novou Báru zasloužili. A nám všem přeji, ať nám rozhledna dlouho slouží,“ uzavřel oficiality chrudimský starosta Jan Čechlovský.

V neděli 6. září od 15 do 20 hodin bude v Rekreačních lesích Podhůra probíhat tradiční Lesní slavnost na Čertově skalce. Hlavním bodem programu bude výstup na obnovenou rozhlednu. Připraveno bude občerstvení i kančí guláš a opékání vuřtů, hudba a rovněž doprovodný program. Možný bude i bezplatný vstup na dětský lanový park, návštěva lesní tělocvičny či procházka po lesní stezce.