I v novém pátečním semaforu ministerstva zdravotnictví zůstává Královéhradecký kraj stejně jako celá republika označen červenou barvou. Pokračuje zde komunitní šíření a rapidně roste jak počet nakažených, tak i hospitalizovaných. Od začátku epidemie se v kraji nakazil v průměru jeden člověk z každých 34. V poslední době odebírají zdravotníci po celém kraji až dva a půl tisíce vzorků na covid-19 každý den.

Největší počet vzorků odebírají zdravotníci na odběrových místech ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FNHK). V místní laboratoři také nejvíce vzorků v kraji otestují. „Denně testuje naše laboratoř 1400 až 1500 vzorků, z toho je zhruba 450 nových pozitivních osob,“ potvrzuje mluvčí FNHK Jakub Sochor. Kvůli zhoršující se situaci budou zdravotníci od dnešního dne odebírat vzorky v Jičíně i o víkendech. Odběrová centra stále fungují i v Trutnově, Náchodě, Rychnově a Dvoře Králové. Objednání samoplátci mohou k odběru přijít pouze v Hradci Králové nebo Náchodě.

Covid ARO nemocnice v Náchodě
Covid si v Královéhradeckém kraji vybral už 130 obětí

Nemocnicím chybí stovky zdravotníků

Stovky lékařů, sester a dalších zdravotnických pracovníků postrádají nemocnice napříč Královéhradeckým krajem. Někteří jsou nakažení koronavirem a musejí být v izolaci, další jsou doma s dětmi nebo v karanténě. Například v hradecké fakultní nemocnici chybí aktuálně více než 400 stabilních zaměstnanců.

Celkem je podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Královéhradeckém kraji nakažených 770 zdravotníků. Místo nich pomáhají studenti medicíny, dalších zdravotnických škol, dobrovolníci nebo v případě náchodské nemocnice i vojáci.

Tragická nehoda mezi Chvojencem a Holicemi
TRAGÉDIE: Při srážce dodávky a kamionu zemřeli u Holic čtyři lidé

Lůžek bude dost, uklidňují nemocnice

Původně vyčleněná lůžka pro covidové pacienty postupně v nemocnicích docházejí. Zdravotnická zařízení ale i díky omezení neakutní péče nadále zvládají vyčleňovat nová další lůžka. „FNHK postupuje v souladu se svým pandemickým plánem a má připraveny další kapacity pro covid-19 pozitivní pacienty,“ potvrdil mluvčí nemocnice Jakub Sochor s tím, že nemocnice má v záloze ještě několik dalších oddělení, na které by mohla v případě potřeby umístit covidové pacienty.

Metropolí Královéhradeckého kraje je Hradec Králové
Převrat na hradecké radnici? ZPHZ žádá hlavy dvou náměstků

Jeho slova potvrzuje i ředitel hradecké nemocnice Vladimír Palička. „Současnou složitou epidemiologickou situaci díky nasazení našich zaměstnanců zvládáme. Pacienti nemusí mít obavy, postaráme se o všechny, kteří budou péči potřebovat,“ uvedl Palička. Aktuálně je ve fakultní nemocnici hospitalizovaných 135 pacientů s nemocí covid-19. Asi 35 z nich potřebuje péči na JIP. V celém kraji jsou s koronavirem hospitalizovány už asi tři stovky lidí.

Aktuálně v kraji

Už přes 15 tisíc se přehoupl počet lidí, kteří se od začátku epidemie nakazili v Královéhradeckém kraji nemocí covid-19. Vyplývá to z pátečních dat krajských hygieniků.

Za posledních 24 hodin se v kraji nově nakazilo téměř tisíc lidí. Více než tři stovky jiných se z nemoci naopak vyléčily. Celkový počet obětí nemoci covid-19 v Královéhradeckém kraji vzrostl o dalších šest už na 117. Hned 30 z nich zemřelo od začátku tohoto týdne. Celkově je v kraji aktuálně 8358 aktivních případů.

Nejvíce nemocných stále zůstává na Hradecku, kde je aktuálně 2657 nemocných. Necelé dva tisíce aktivních případů hlásí Náchodsko, přes sedmnáct stovek nemocných je na Trutnovsku.Na Rychnovsku je 1152 nemocných a nejméně zasaženým okresem stabilně zůstává Jičínsko. Tam je v současné době 913 aktivních případů.

KONEC! Amatérské soutěže se během podzimu už nerozběhnou.
Amatérští fotbalisté smutní: Rozhodnutí chápeme. Ale jak to bude na jaře?