Klinika čínské medicíny může vzniknout v areálu hradecké fakultní nemocnice. Musí být ale samostatnou organizací. Rozhodla o tom pracovní skupina, kterou speciálně kvůli klinice zřídilo Ministerstvo zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už v lednu zatrhl, aby klinika čínské medicíny patřila pod nemocnici. Svým tehdejším rozhodnutím vyšel vstříc zejména České lékařské komoře, která záměr zbudovat kliniku jako součást fakultní nemocnice dlouhodobě kritizovala.

Expertní skupina se nově shodla na tom, že klinika vyroste na původně plánovaném místě. Od nemocnice ale musí být formálně oddělená. „Klinika bude samostatnou organizací, jejíž právní forma se nadále řeší,“ upřesnila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.

ČLK: Je to krok správným směrem

Podle mluvčí by v ideálním případě mohla stavba začít v horizontu dvou měsíců.

Česká lékařská komora rozhodnutí pracovní skupiny hodnotí jako krok správným směrem.

Takto si SŽDC a Sudop představuje bezpečný podchod pod připravovaným zvoukolejněním tratě Hradec Králové - Pardubice.
Město hájí „podchod duchů“ v Kaštance

„Kdyby byla klinika součástí nemocnice, dávalo by se čínské medicíně větší význam, než má,“ vysvětlil mluvčí komory Michal Sojka. To, že bude klinika stát v areálu nemocnice, komoře tolik nevadí.

Mluvčí ale uznává, že jiné místo by bylo lepší. Komoru nyní zajímá finanční stránka nového řešení. „Jelikož bude klinika jinou institucí, měla by se platit částka za pronájem a nemocnice by na tom měla vydělávat,“ domnívá se Michal Sojka.

O klinice vyjednával také hejtman

O budoucnosti kliniky s ministrem zdravotnictví vyjednával i hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Členem komise měl být také primátor města Zdeněk Fink. Kvůli časové vytíženosti o klinice nakonec nerozhodoval. Sám primátor nelpí na tom, aby klinika vznikla zrovna v Hradci: „Kdyby klinika v Hradci nakonec nebyla, město by podle mě o nic nepřišlo,“ prozradil.

Chtějí oddělit léčitelství a medicínu

Podle kritiků kliniky čínská medicína není medicínou, ale léčitelstvím. Proto Ministerstvo zdravotnictví plánuje předložit speciální zákon, jehož cílem bude oddělit léčitelství od tradiční medicíny a zajistit, aby byli léčitelé povinni vést dokumentaci stejně jako lékaři.

„Zákon by se netýkal jen čínské medicíny, ale i jiných léčitelů. Jeho příprava začne ještě letos,“ uvedla v lednu Deníku Gabriela Štěpanyová.

Nadační fond Kolečko daroval nemocnici čtyři přístroje pro infuzní léčbu poraněných dětí.
Fakultní nemocnice získala čtyři nové přístroje pro léčbu dětí

Obava z údajně kontroverzní firmy

Někteří Hradečané jsou vůči plánované klinice skeptičtí i z jiného důvodu. Partnerem a sponzorem projektu je společnost CEFC.

A právě předseda představenstva této čínské firmy a zároveň poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-ming je v Číně vyšetřován kvůli porušení zákona. To pro kliniku není zrovna dobrá vizitka.

Podle mluvčího CEFC Pavla Bednáře ale samotnou firmu čínské úřady nevyšetřují a na kliniku situace nebude mít vliv.

„CEFC dodrží v plném rozsahu všechny závazky. My jsme v roli donátora, který poskytuje finance na celou stavbu, nikoliv provozovatelem,“ zdůraznil mluvčí společnosti.

Pavel Bednář podotkl, že na účet nadačního fondu již firma složila sto milionů korun, které půjdou právě na stavbu nové kliniky.

Předseda představenstva Jie Ťien-ming by měl navíc ve společnosti skončit.

Ambulance tradiční čínské medicíny v hradecké fakultní nemocnici funguje už od roku 2015, vlastní kliniku mít ale nemocnice nebude.

Generali play off hokejové Tipsport extraligy - 2. čtvrtfinále: Mountfield HK - Bílí Tygři Liberec.
Na dvou frontách. Hokejisté bojují o semifinále, město o novou smlouvu