Jsme takové malé město v Číně. Tak začal dialog pana Li Shi Fei z města Liaocheng s hradeckým primátorem, když mu předával oficiální dopis od představitelů svého města s návrhem na spolupráci obou měst.

„Pak jsem se dozvěděl, že jejich menší město má pět a půl milionů obyvatel," řekl s úsměvem primátor Zdeněk Fink. Nicméně partnerství s čínským městem vůbec nezavrhuje. „Proč ne, ještě nemáme partnerské město mimo Evropu," přemýšlí. Podle něj by se dalo spolupracovat i třeba s hradeckou fakultní nemocnicí, kde se zabývají čínskou medicínou."Dovedu si představit i spolupráci společností z Hradce, které by tam mohly dodávat nějakou technologii, musíme vše projednat," dodal

Město Liaocheng se nachází v západní části ekonomicky rozvinuté provincie Šan-tung zhruba 500 kilometrů jižně od Pekingu. Je velmi důležitým dopravním uzlem celé země. Výší hrubého produktu a životní úrovní je oblast významně nad průměrem Čínské lidové republiky.

Nezastupitelnou úlohu v ekonomice města hraje zemědělství. Vzhledem k velmi výhodné poloze v nivě Žluté řeky se v oblasti daří široké škále plodin a živočišné produkci. Pěstuje se tam 500 odrůd zrnin, 100 odrůd hospodářských plodin, 600 druhů zeleniny, 225 druhů ovocných a jiných stromů a chová se téměř 100 druhů zvířat.

Nyní se však i tam prosazují nové technologie se zaměřením na telekomunikace, výpočetní techniku nebo třeba automobilový průmysl.