„Podle komunistického práva, o který se rozsudek opírá, nebylo možné, aby církev nabyla vlastnictví proti státu vydržením, a z doby před rokem 1968 se jiné listiny nedochovaly,“ sdělil Deníku právní zástupce farnosti Stanislav Hykyš.

Vzácný oltářní obraz Petra Brandla, který byl vyhlášen za národní kulturní památku, a další předměty z mobiliáře smiřické kaple se staly předmětem soudního sporu mezi farností Holohlavy a městem Smiřice.

„Kaple nebyla nikdy ve vlastnictví církve, a tudíž ani mobiliář,“ argumentoval starosta Smiřic Luboš Tuzar.

Podle Stanislava Hykyše byl oltářní obraz do roku 1918 vlastnictvím posledního českého krále Karla I. a od roku 1918 vlastnictvím státu. „V roce 1950 stát obraz s kaplí předal farnímu úřadu v Holohlavech,“ uvedl právník.

Církev pak podle jeho slov financovala opravy kaple, a kapli i obraz tak zachránila před devastací. V roce 1968 byla farnost zápisem z jednání státních orgánů a smlouvou o výpůjčce uznána za vlastníka, uvedl právník.

Okresní soud v Hradci Králové církvi uložil, aby do října obstarala listiny, na jejichž základu obraz získala. Takové důkazy však církev podle soudkyně Ivany Dušákové nepředložila, a proto soud v říjnu její nároky odmítl. „Obraz není původním církevním majetkem. Vlastnila ho panovnická rodina, pak přešlo vlastnictví na československý stát a v roce 1991 přešel obraz do vlastnictví obce,“ uvedla tehdy mimo jiné soudkyně.

Starosta Smiřic Luboš Tuzar rozhodnutí soudu v říjnu přivítal: „Jsem rád, že spravedlnost zvítězila. Církev nebyla schopna přinést seriózní důkaz o svém vlastnictví, protože žádný neexistuje.“

Zástupci církve po vynesení rozsudku zvažovali, že podají odvolání. V prosinci se však rozhodli, že verdikt přijmou. „Stále ovšem zůstává nevyřešená otázka, že obraz je majetkem státu, a nikoliv města Smiřice,“ podotkl Stanislav Hykyš.

Obraz Klanění tří králů pro hlavní oltář zámecké kaple ve Smiřicích, která původně patřila rodu Šternberků, je dílem malíře Petra Brandla. Dokončil jej v roce 1727. V roce 2006 byl obraz prohlášen za národní kulturní památku.