Již šestý ročník projektu Příběhy bezpráví – měsíc filmu na školách organizuje společnost Člověk v tísni. Filmy a následné besedy s pamětníky přibližují žákům a studentům ze základních a středních škol poválečné období našich dějin. Filmy se letos budou promítat ve více než sedmi stech školách.

Například již ve čtvrtek 11. listopadu se na Vyšší odborné škole zdravotnické a Střední zdravotnické škole bude promítat film z cyklu Ztracená duše národa Ztráta důstojnosti režisérky Olgy Sommerové. Představuje různé formy represe československých občanů komunistickým režimem, zejména v padesátých letech minulého století. Filmy vždy doprovázejí krátké besedy, tentokrát se Zdeňkem Kovaříkem, předsedou hradeckého oblastního výboru Konfederace politických vězňů.

„Snažíme se stručně a výstižně studentům přiblížit zážitky z minulosti. Současná mladá generace je spíš odchována na hororových filmech, takže se ptají na naše vzpomínky. Ale snažíme se to otočit na naši dobu. Tak jim vysvětluji, že pokud by jejich rodiče jako dnes bydleli ve městě či na venkově v rodinném domě, museli by platit tzv. milionářskou daň.

Že nebylo výjimkou, kdy soukromí zemědělci museli své statky opustit,“ řekl nám Zdeněk Kovařík. Jak dodal, připomínají také, že perzekuce se dotkla většiny zájmových sdružení či tělovýchovných jednot. Mladí jsou podle něho překvapeni také faktem, že se mnoho lidí nikdy nedostalo do zemí západní Evropy či tehdejší Jugoslávie. Jednoduše nedostali devizové přísliby, protože byli označeni jako pravičáci.

„Mladí si již nedokážou ani představit, že by jim někdo přímo zakázal a neumožnil studovat na střední nebo vysoké škole. A přece se to tehdy dělo. Že mnoho lidí skončilo v dolech po uměle vyvolaných soudních procesech. A to již neberu v úvahu to, že na pultech chybělo zboží dnes již běžně k dostání, jako jsou pomeranče nebo banány,“ vzpomíná Kovařík.

Programy akcí se obměňují. Například v hradecké základní škole Sion si promítnou film Ivana Biela Postavení mimo hru, který přibližuje osudy československých mistrů světa v ledním hokeji. Ti po vykonstruovaných procesech skončili v padesátých letech v jáchymovských dolech.

V Základní a Mateřské škole v Hradci Králové–Plotištích nad Labem zase uvidí dokumentární snímek Jany Chytilové The Plastic of the Universe. Ten přináší svědectví o zatýkání, výsleších a věznění členů undergroundové kapely, které bylo hlavním podnětem ke vzniku občanské iniciativy Charta 77.

PROGRAM FILMŮ

11. listopadu: Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové
Ztracená duše národa – Ztráta důstojnosti

18. listopadu: Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové
Ztracená duše národa - Ztráta víry

22. listopadu: Základní škola Sion, Hradec Králové
Postavení mimo hru
Host: dcera politického vězně

24. listopadu: Masarykova ZŠ a MŠ, Hradec Králové - Plotiště
The Plastic People of the Universe
Host: PaedDr. Ilona Hojná