Vůbec poprvé se u altánu v hradeckých Jiráskových sadech sešly nejen rodiny s dětmi na férové snídani. Rozložené deky, malý stolek, povídání rodin či kamarádek, ale také snídaně v klidu a pohodě i s nabídnutým občerstvením. Přesně takový obrázek se v sobotu dopoledne naskytl i náhodným návštěvníkům sadů. Někteří neodolali a alespoň se zasta vili, další rovnou přisedli.

Tato akce, kterou se připomíná Světový den pro fair trade, má ještě jeden účel. Upozorňovat lidi na fakt, že když si koupíte fairtradový výrobek, máte jistotu, že za ním nestojí například využívání dětské práce v rozvojových zemích.

„Nabídli jsme lidem k snídani fair trade potraviny, jako jsou například banány, kakao, káva. Sami jsme doma upekli sladkosti z fair trade surovin,“ řekla nám Petra Kykalová, organizátorka férové snídaně. „Nejde jen o to vysvětlit lidem, které potraviny vybírat. Ale docela obyčejně si popovídat, posedět a třeba se seznámit s podobně smýšlejícími lidmi,“ dodala Kykalová. Však se tu také nejen vysvětlovalo a povídalo, ale mnohdy tu čile „kvetl“ zajímavý obchod – výměna receptů na sladkosti a adresy, kde se vlastně fairtradové výrobky dají v krajské metropoli koupit. Jak Kykalová doplnila, férová snídaně v Hradci Králové nebyla jediná. V celé republice se do snídaňového happeningu, který organizuje společnost NaZemi u příležitosti Světového dne pro fair trade, zapojilo zhruba čtyřicet měst.