S pěti oblastmi v pěti evropských státech udržuje Královéhradecký kraj partnerské vztahy. Spolupracuje s krajem Banskobystrickým, dále s polským Dolnoslezským vojvodstvím, Seine et Marne ve Francii, rumunským Sibiu a Čuvašskou autonomní republikou (území bývalého Sovětského svazu).

„K řešení zahraničních vztahů kraje je kompetentní oddělení sekretariátu hejtmana, které je zařazeno do odboru kancelář hejtmana. Část oddělení se zabývá oblastmi, v nichž je zastoupen zahraniční prvek,“ potvrdila Kateřina Kupečková z královéhradeckého hejtmanství. „Činnost oddělení je také směřována k subjektům vně Královéhradecký kraj: tedy spolupráce nejen se zahraničím, ale i s ostatními kraji, s některými ústředními orgány České republiky, Asociací krajů ČR, Hospodářskou komorou a podobně.“

Nejviditelnější je asi přátelství se Slováky. Možná i proto, že je v myslích obyvatel regionu nejdéle zažité, potvrzené i mnohými rodinnými vazbami.
Výhodou je i oboustranná schopnost domluvit se bez překladatele.

„Predmetom spolupráce medzi partnermi je vzájemné spoznávanie obidvoch regiónov, najmä v oblasti spoločenskej, kultúrnej, hospodárskej a v oblasti regionálního rozvoja,“ píše se ve vzájemné smlouvě, kterou Královéhradecký kraj zveřejnil v originálním jazyce.

„Nejbližší událost, při jejíž příležitosti náš kraj navštíví partneři z Banskobystrického kraje, budou krajské dožínky,“ sdělila Kateřina Kupečková.
Koncem května se v Hradci Králové uskutečnil víkend partnerských měst Hradce Králové a polského Walbrzychu. Společenský a kulturní program se odehrával po dva dny v Jiráskových sadech, letním kině Širák, Šrámkově statku v Pileticích.

Přeshraniční spolupráce s Dolnoslezským vojvodstvím je tím patrnější, čím menší je vzdálenost k hranici: přeshraniční doprava, turistika, podnikatelské aktivity.

Přátelství s Rumuny je spíše „úřednické“. Kraje si zatím jen vyměňovaly zkušenosti s evropským financováním.

S francouzským regionem Seine et Marne jde o kulturní spolupráci. V současné době ale nejsou plánované žádné společné akce.