Podoba regionální centrály ČSOB, která chce vystavět budovu vedle hradeckého Aldisu, už je jasnější. Banka si nechala zpracovat několik architektonických studií a zvítězil nakonec návrh pražského ateliéru Projektil architekti.

Hotovo do roku 2020

Začátek stavby zatím není jistý, investor musí získat potřebnou dokumentaci, územní a stavební povolení. V případě, že půjde vše bez problémů, pracovníci by se do nového prostoru mohli nastěhovat zhruba 
v roce 2020.

Vedení města příchod velkého investora vítá. „Jsem velmi potěšen přístupem ČSOB k plánované investici, k jejich odpovědnosti a součinnosti s městem," uvedl primátor Zdeněk Fink.

Plánů na zastavění pozemků vedle Aldisu bylo 
v minulosti více, ale pokaždé ztroskotaly. Například teplická firma Betonstav plánovala výstavbu víceúčelové budovy, objevil se také záměr na stavbu hotelu a také dvou bytových domů.

Ve třech patrech nové budovy bude umístěna regionální pobočka ČSOB pro retailovou, korporátní i privátní klientelu. Pracovat by zde mohlo 800 až 1000 lidí. Investor se rozhodl vybudovat architektonicky nadčasový bankovní dům, který citlivě zapadne do kontextu města.

„Rozhodli jsme se pro variantu, která nejlépe splňuje naše požadavky a zároveň přináší potřebný impuls pro oživení místa a vytvoření zajímavého veřejného prostoru. Věřím, že architektura stavby přinese inspirativní pracovní prostředí a současně bude mít pozitivní vliv na kultivaci a další rozvoj celého okolí a v jeho důsledku tak podpoří vznik nového lokálního centra," říká Petr Knapp, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Tvůrce návrhu ateliér Projektil architekti není v Hradci Králové neznámý. Na svědomí má například Studijní a vědeckou knihovnu, ze kterou získali jeho pracovníci titul Stavba roku.

Lávka podmínkou

Pozemek o rozloze 8128 metrů čtverečních pozemků za 28,45 milionu korun  prodalo loni na podzim  bance město. Podmínka ČSOB byla, že radnice vybuduje lávku přes Labe vedle Aldisu.

Spory o lávku se v Hradci táhnou přes 14 let, původně měl přechod pro pěší a cyklisty nad Labem vyrůst už v roce 2002. Tehdy ale plány zhatili ekologové kvůli osmdesátiletému chráněnému dubu.

Loni pak už radnice vybrala v soutěži návrh architekta Libora Kábrta - ten byl ale vzápětí pro podezření ze střetu zájmů stažen.

Do hry se vrátil znovu 
po několika měsících, kdy se Kábrt odvolal k antimonopolnímu úřadu a ten mu titul vítěze vrátil. Když už to vypadalo, že se přece jen začne stavět, ozvali se loni na jaře ornitologové, podle kterých původně navržená lávka ohrožovala labutě. 
V lednu se konečně všechny strany dohodly. Lávka bude stát 30 milionů korun, 85 procent zaplatí dotace.