Pečením podle klasických „domácích“ receptur se zabývají výrobny, cukrárny i soukromé osoby. Ceny se liší.

Někteří cukráři vycházejí vstříc i lidem, kteří nemohou či nechtějí zákusky plné cukru a másla.

Různé ceny

Většina cukráren začala přijímat objednávky na vánoční pečivo v listopadu. „Vyrábíme klasické ručně dělané cukroví. Žádné sušenky, jaké se sem dovážejí z Polska,“ zdůraznil Roman Dlouhý, majitel cukrářské výrobny v Broumově-Poříčí. Směs tradičních zákusků dodávají obchodníkům nebo ji ve vlastní prodejně nabízejí v ceně 250 korun za kilogram.

Od listopadu si lidé mohli zadat zakázkové napečení cukroví například také u Soni Svobodové z Bernartic na Trutnovsku.

„Dělám pečivo, na které jsou zákaznici zvyklí – linecké cukroví, pracny a podobně. Kilogram prodávám za 190 korun,“ říká cukrářka.

Mají své „fígle“

Kilovou krabičku cukroví obsahující asi 40 rautových kousků nabízí za 230 korun hradecká výrobna Triton. O polovinu větší balení stojí 345 korun.
Kromě čajové klasiky Triton nabízí i zákusky, s nimiž si amatérská cukrářka doma mnohdy neporadí – likérové špičky, plněné laskonky, plněné kokosky. Objednávky přijímali do minulého týdne, krabice jsou k vyzvednutí do 23. prosince.

Čtyři stovky za kilogram vánoční směsice zaplatí zákazníci Smetánkovy cukrárny v Chrudimi. Objednávky už nepřijímají, cukroví právě připravují do balíčků.
„Pekli jsme všichni,“ říká zaměstnankyně firmy Andrea Nováková. „Nepoužíváme žádné náhražky, naopak, suroviny jsou v takové kvalitě, jakou by si člověk domů nekoupil. A je to na výsledku znát,“ dodává s dávkou hrdosti.

Vánoční diety

Vánoční cukroví už nemusí být zakázaným ovocem ani pro lidi s dietními výjimkami. Pekařství Vít a vnuk z Bílé Třemešné na Královédvorsku například nabízí pečivo s náhradním sladidlem pro diabetiky, a to buď půlkilovku za 130, nebo kilové balení za 250 korun.

Obejdou se u nich i konzumenti racionální stravy. „Směs cukroví, které obsahuje špaldovou mouku, jádroviny, rostlinný tuk a máslo, je slazena přírodními sladidly, ovocné náplně jsou slazeny fruktózou, polévaná je karobovou polevou a na obalení je použito sušené ovesné mléko. Neobsahuje vejce,“ uvádějí pekaři na svých webových stránkách.

Rovněž královéhradecká Bazalka přispěje na vánoční stůl.

„Máme vánoční cukroví připravené buď podle zásad zdravého stravování, nebo navíc ještě v bio kvalitě. Je vyrobeno z celozrnné nebo špaldové mouky, slazeno jen pšeničným sladem nebo fruktozou, aby ho mohli i diabetici. Směs vánočních druhů obsahuje marokánky, ořechové a linecké cukroví nebo biskupský chlebíček. Tři sta padesát gramů stojí sto padesát korun. Cukroví v bio kvalitě je o asi třicet procent dražší,“ sdělila Renata Doležalová, která v Bazalce pracuje jako vedoucí zdravé výživy.

Cukroví z internetu

Nabídky předvánočních cukrářských služeb se přenesly i do virtuální sféry. Není těžké najít inzeráty soukromých osob. „Maminka tradičně peče poctivé vynikající vánoční cukroví, přibližně 25 druhů, nejen krásně zdobené, ale i na chuť dokonalé. Cukroví je drobné, maličké. Žádné velké kusy. Teď zatím nemohu nafotit, dokud není hotové. Cena je 350 korun za kilo, dopravu platí kupující,“ uvádí například čísi obchodně zdatný potomek.

Jiná inzerentka nabízí napéci vánoční cukroví. Kolik by zájemce měl zaplatit, zatím asi neví. Cena je označena obligátním „dohodou“.

(pl)