Téměř letní teploty, které meteorologové slibují na konec tohoto týdne, přímo vybízejí po zimě oprášit jízdní kola a vyrazit na výlet. Kam se můžete jet podívat a jaké další trasy se připravují?

Hojně využívanou cestou je bezpochyby malšovická Hradečnice, která začíná u lesního hřbitova a je dlouhá 2,7 kilometru. Lesní cesta pokračuje až do Bělečka. Od Hradce Králové trasa sice vede mírně do kopce, ale až na část u Černé stráně, kde je strmé stoupání, je vhodná pro rekreační cyklisty. Z Bělečka zájemci mohou pokračovat kolem Vysokého Chvojna až do Borohrádku. Cesta je součástí značené cyklostezky, která vede až do jihomoravské Břeclavi.

Oblíbenou trasou je také cyklostezka z Malšovic kolem Stříbrného rybníku, Bělečského písníku, Kapounky přes Krytý dub až k Bažantnici. Zpět do Hradce Králové se cyklisté mohou vydat kolem Mazurových chalup a po Hradečnici do Malšovic.

Nové cyklostezky 
se teprve staví

V závěru cyklistické sezony by se mohli příznivci bicyklů z Hradce Králové do Kostelce nad Orlicí dostat po značené a částečně bezpečné cyklotrase.

Z krajské metropole nyní trasa číslo 222 vede Malšovicemi přes Svinary, Běleč nad Orlicí až do Třebechovic pod Orebem. Cyklisté ale musí po silnici II. a III. třídy. „V budoucnu by mohla cyklostezka z Hradce vést buď kolem Stříbrného rybníka hradeckými lesy, nebo přirozenější by bylo kopírovat tok Orlice,“ řekl Hradeckému deníku Karel Šimonek, hradecký cyklokoordinátor.

Také do Kuksu se na bicyklech na podzim dostanou návštěvníci. V Hradci Králové u kamenného obloukového mostu cyklisté začnou svoji pouť podél levého břehu až do Předměřic nad Labem, kde po mostě přejedou na pravý břeh, po kterém budou pokračovat až do Kuksu. Celková délka je 26 kilometrů, z toho se využije pět kilometrů stávajících cyklostezek v Jaroměři a ve Smiřicích.

Stezka Mechu a perníku dostala zelenou již v loňském roce a povede z Hradce Králové přes Vysokou nad Labem, Bukovinu, Dříteč, Němčice, Ráby a Staré Hradiště až do Pardubic. Předběžně se počítá s tím, že stavba téměř devatenáct kilometrů dlouhé cyklostezky se pod Kunětickou horou napojí na stávající trasu.