Neřekla prý ano. Ale ani ne

V sobotu 5. července uplynula podle ministerstva dopravy farmářce Ludmile Havránkové lhůta, během které se měla vyjádřit k nabídce vlády. Směnit jejích 13 hektarů pozemků, přes které má vést dálnice D11, za 13 hektarů náhradní půdy a k tomu 47 milionů korun.

Podle mluvčího ministerstva Karla Hanzelky však nebyla odpověď Havránkové jednoznačná.

Právník: Nic nám nenabídli

„Žádný takový návrh nám předložen nebyl, nemohli jsme proto na něj ani nijak reagovat. Pokud jej ministerstvo podalo, tak ať ho zveřejní, já o ničem takovém nevím. Zrovna tak nevím nic o termínu 5. července, který se teď objevil v médiích,“ uvedl pro Deník právník Ludmily Havránkové Pavel Černohous.

Nabídku na směnu pozemků farmářka z královéhradeckých Plačic převzala 5. května. Od té chvíle začala podle ministerstva dopravy běžet šedesátidenní lhůta. Mluvčí Hanzelka včera informoval, že o dalším postupu budou jednat příští týden.

„Pan náměstek Hodač, který má tuto oblast na starosti, je na dovolené. Až se vrátí, budeme s našimi právníky konzultovat, zda už jsme skutečně vyčerpali všechny možnosti řešení. Pokud ano, pravděpodobně přistoupíme k vyvlastňování,“ řekl Deníku Hanzelka. Dodal, že vyvlastňovacím úřadem by v kauze Ludmily Havránkové byl Magistrát města Hradec Králové.

„Chci pracovat. Ať si peníze nechají“

Už dříve na slovo vyvlastnění reagovala farmářka podrážděně. „Nemám k tomu co říct. Už 14 let mě vyvlastňují. Ale ne všechno je za peníze. Pokud je stát špatný hospodář, já jím nebudu,“ uvedla statkářka.

„Podívejte se, tohle jsou pozemky, které už má Ředitelství silnic a dálnic vykoupené ke stavbě dálnice. Nechali je klidně zarůst plevelem. Kdybych tohle udělala já, hrozí mi od Rostlino–lékařské správy milionová pokuta,“ podotkla Havránková, když ji redakce, v červnu navštívila.