Nestává se to ve zpravodajství o vývoji kauzy nedostavěné dálnice D11 do Hradce Králové často, takže tentokrát skoro vítězoslavně: Vyjednávání s farmářkou Ludmilou Havránkovou o směně jejích pozemků nutných pro dostavbu tří kilometrů dálnice je po středě zase o něco dál. A naděje, že se po dálnici projedeme v polovině roku 2012 až do Hradce, tím pádem také o notný kus blíž.

Na statku Havránkové v Plačicích na okraji Hradce, na dohled od nedostavěného dálničního mostu, se ve středu s farmářkou sešli zástupci Úřadu vlády, Pozemkového fondu a investora – Ředitelství silnic a dálnic. Předali jí rámcové smlouvy, které nedávno schválila vláda. Teď je na farmářce, aby se k nim vyjádřila.

„Sešli jsme se podle schváleného harmonogramu a nenastalo nic, co by nějak komplikovalo blížící se dohodu,“ uvedl vládní zmocněnec pro stavbu D11 Ivo Toman. Cílem podle něho je, aby se smlouva stihla naplnit do 1. října, kdy by na pole Havránkové mohly vyjet bagry.

Strohý byl po středečním jednání i právník Havránkové Pavel Černohous. „Jednání probíhá. To je asi tak vše, co se dá říct,“ řekl.

Je tomu přesně měsíc, co farmářka Havránková souhlasila se základními obrysy dohody, již schválila vláda a která by konečně mohla po 16 letech sporné pozemky odblokovat. Za tři hektary svých polí má dostat tři jiné hektary; za dalších 60 hektarů, které má v pronájmu, však 130 hektarů.

„Tento ústupek vlády byl podmíněn skutečností, že náhradní pozemky do pronájmu jsou vzdálenější od jejího hospodářství než nynější, a tudíž spojené s vyššími náklady,“ uvedl tehdy právník Havránkové Černohous.

Je to však stále menší precedent než dohoda, jež byla na spadnutí vloni a kterou Fischerova vláda nakonec odmítla: Za deset hektarů tehdy potřebných pozemků 250 jiných, ačkoliv v součtu v nižší hodnotě.

Havránková podle vládního zmocněnce pro stavbu D11 Ivo Tomana bude za pronajatá pole od Státního pozemkového fondu platit běžný nájem, jaký fond účtuje i jiným zemědělcům. Pole by Havránková měla mít v pronájmu asi na 15 let.

Obě strany však od počátku nemluví o dohodě, nýbrž zatím opatrně jen o jejích „principech“. A pokud se kvůli jakémukoliv zádrhelu nepodaří hotové smlouvy předložit vládě do 23. dubna, jak si kabinet vyžádal, bude Havránková vyvlastněna. V takovém případě by ale kvůli soudním průtahům nebyla dálnice hotová do poloviny roku 2012, nýbrž asi mnohem později. Farmářka se bude muset například vypořádat se sedmdesátkou drobných ekologistických vlastníků, kterým nyní patří jedna z cest na jejím poli.

„Paní Havránkové jsme předali všechny tři smlouvy, které byly potřeba. První je mezi Ředitelstvím silnic a dálnic a farmářkou o směně pozemků. Druhá je smlouvou nájemní mezi Pozemkovým fondem a farmářkou, třetí smlouvě pak říkáme ‚o součinnosti‘. V ní jsou popsány záležitosti týkající se výstavby, investor chce mít napříkad záruky vstupu na pozemky, jsou tu popsána opatření záborů či věcných břemen, aby byla jistota, že v říjnu budou dohody naplněny a bude se moci začít stavět,“ dodal Toman.