Vyvlastňovat se zatím nebude. Tak v pondělí rozhodla vláda v kauze pozemků Ludmily Havránkové, které silničáři potřebují pro dostavbu zbývajících tří kilometrů dálnice D11 do Hradc

Vláda tak reagovala na ochotu k dohodě, kterou minulý týden projevila Jaroslava Štrosová, sestra farmářky Havránkové. Obě ženy napůl vlastní poslední sporný pozemek, na směně polí Havránkové se už stát s farmářkou dohodl. Štrosová podle vlády konečně souhlasila s návrhem směny. Doposud údajně požadovala mnohonásobně víc, než nabízených 200 tisíc korun, Havránkovi ale tato tvrzení odmítli.

Vláda dala vyjednavačům a rodině Havránkových čas do 21. června. Pokud se do té doby nestihne dohoda podepsat, vláda obnoví proces vyvlastňování Havránkové. Stát se s ní pře už 16 let, dálnice kvůli tomu zůstává nedostavěná v polích tři kilometry před Hradcem a auta z ní sjíždějí po provizorním sjezdu.

„Vláda proces vyvlastňování přerušila, nyní budou právní zástupci Ředitelství silnic a dálnic kontaktovat právníky paní Štrosové,“ uvedl vládní vyjednavač pro D11 Ivo Toman. Odmítl přitom kritiku, že se Štrosovou vládní tým doposud nejednal. „Jednal s jejím synem jakožto jejím právním zástupcem.“

Jaroslava Štrosová ani její syn David nechtěli včerejší rozhodnutí vlády komentovat. Ve sporu o poslední sporný pozemek jde o políčko velikosti pouhých 1400 metrů.

S Havránkovou se už stát dohodl. Za její tři hektary dostane jiné tři. Dalších 130 hektarů do pronájmu a navrch finanční dorovnání.