Pozemky, které farmářka získá výměnou za své dosavadní, přes něž povede dálnice, si vybírá sama, nikoliv úředníci.

Zakládá se tak na nové křivdy? Už se ozvali první farmáři, kteří se svých polí, pronajatých od státu, budou asi muset vzdát.

Co si o tom myslíte? Hlasujte v anketě a pište své názory do diskuse.

PSALI JSME: 20 milionů Havránkové? Ne

Vyjednávač pro D11 Ivo Toman: Odhad kompenzace je přemrštěný.

Stačilo pár dní, aby se původně dvoustranný spor mezi státem a farmářkou Ludmilou Havránkovou o její pozemky před Hradcem pro dálnici D11, který se vleče už 17 let, rozhořel o další zemědělce v trase budoucí dálnice.

Ostrá válka slov vypukla poté, co vyšlo najevo, že náhradní pozemky pro farmářku bude stát muset vzít jiným zemědělcům. Ti se postavili ostře proti.
Dva z nich, kteří jsou nejvíc slyšet, Havránková v pátek obvinila, že místo farmaření na úrodných polích u Smiřic postavili sluneční elektrárnu. „Lžou a křivě mě obviňují, že je chci okrást, a dělají ze sebe ublížené chudinky. Pozemky, které si kvůli elektrárně od státu koupili, přitom stále nemají splacené,“ zlobí se Havránková.

Farmářka popřela i informace, že vedle směny pozemků má získat také doplatek 20 milionů korun. To nepřímo potvrdil i vládní zmocněnec pro D11 Ivo Toman.

„V principech dohody je stanoveno, že bude doplacen rozdíl v hodnotě tří hektarů pozemků Havránkové a pozemků se stejnou výměrou, které dostane náhradou. A to záleží na znaleckých posudcích, které ještě nebyly provedeny. Částka 20 milionů se mi však zdá přemrštěná,“ řekl včera Toman.
Sto třicet dalších hektarů, které má Havránková dostat do pronájmu výměnou za 60 hektarů těch, na kterých hospodaří nyní a přes něž povede dálnice, si farmářka vybírá sama, nikoliv státní úředníci. Pozemkový fond tak sebere půdu jiným nájemcům a dá do pronájmu farmářce se zvýhodněnou cenou případného odkupu 15 korun za metr.

„Pozemkový fond nevybírá náhradní pozemky, které budou pronajaty paní Havránkové,“ uvedla mluvčí fondu Lubomíra Černá. Odmítla tak obvinění dalších farmářů, že o směnách jejich pozemků nebyli informováni. „Ani Pozemkový fond neví, kterých pozemků konkrétně se bude pronájem týkat. Výběr paní Havránkové půjde ještě ke schválení vládě,“ dodala.