Ta mají chlapce a děvčata seznámit s jednotlivými obory, které se na škole vyučují. Mladí si v praxi mohou vyzkoušet, jak by si vedli v učebních oborech. Jedná se o zaměření: Gastro, Technik, Speciál, Matematika + fyzika.

Týdenní pobytová odborná soustředění pro žáky 8. a 9. tříd ZŠ se uskuteční od 21. do 28. června. Výhodou je, že celý pobyt je zadarmo.

Gastro

Chlapci a děvčata se v průběhu kurzu seznámí se základy potravinářských oborů kuchař-číšník, cukrář a řezník.

Na pracovištích praktického vyučování nahlédnou do tajů mistrů kuchařů, sami si vyzkouší přípravu jednoduchých pokrmů teplé i studené kuchyně, které sami naaranžují a naservírují.

Žádná správná oslava se neobejde bez sladké tečky, a proto poznají také, jak to chodí v cukrářské výrobě, jaké rozlišujeme druhy cukrovinek, a že být dobrým cukrářem je umění.

Zábavnou formou nahlédnou pod pokličku nejen kuchařům a cukrářům, ale získají zároveň základní přehled o starém českém řemesle řezník.

V závěru kurzu proběhne odborná exkurze k vybraným parterům školy.

Technik

Děti, především chlapci se v průběhu kurzu seznámí s jednotlivými částmi motorového vozidla (motory, převodovky, brzdy, elektrická instalace atd.). Na diagnostických přístrojích budou provádět kontrolu elektronických systémů motorového vozidla a další diagnostická měření. V rámci kurzu si na výukových trenažérech vyzkouší svoje řidičské dovednosti a seznámí se také s malou zemědělskou technikou. Na závěr kurzu proběhne odborná exkurze k vybraným parterům školy.

Speciál

Děti se v průběhu kurzu seznámí se všemi vyučovanými obory na SŠTŘ Nový Bydžov (automechanik, autoelektrikář, opravář zemědělských strojů, řidič, elektrikář, řezník, kuchař-číšník, cukrář). Poznají specifika jednotlivých oborů, což jim usnadní rozhodování ve volbě svého budoucího povolání a vykročení správným profesním směrem.

Matematika a fyzika

Děti se zábavnou a nenucenou formou ponoří do tajů matematiky a fyziky. Tento kurz je pro každého, kdo má hravého ducha, rád experimentuje, chce si vše vyzkoušet a přesvědčit se, zda věci fungují tak, jak by očekával.

Ubytování a stravování pro účastníky bude zajištěno v prostorách SŠTŘ Nový Bydžov. Pobyt je pro účastníky zdarma. Po celou dobu pobytu se o děti budou starat školení pedagogové a zaměstnanci Domova mládeže SŠTŘ Nový Bydžov.

Přihlášky jsou k dispozici v budově školy v kavárně U Radnice na Masarykově náměstí v Novém Bydžově v pracovních dnech od 8,30 do 16 hodin nebo na webových stránkách školy www.sstrnb.cz. Vyplněnou přihlášku je potřeba zaslat nejpozději do 30. dubna na adresu Střední škola technická a řemeslná, Dr. M. Tyrše 112, 504 01 Nový Bydžov, případně faxem na číslo 495 483 423 nebo mailem na adresu sstrnb.kholova@seznam.cz.

Jaroslava Kholová a Petra Hrnčířová, SŠTŘ Nový Bydžov