„Chtěli bychom, aby tato atrakce, která bude plnit roli oddechové zóny, začala fungovat do léta. Stavební povolení už máme a předpokládám, že vlastní práce začnou v květnu. Hradiště vyroste nedaleko lesního hřbitova v Malšovicích, konkrétně na kopečku, který jsme pro tento účel zhotovili při stavbě rybníku Češík," řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Uvažuje se také 
o posilovací stezce

Co by to bylo za tvrz, kdyby chyběl padací most. Děti se tak mohou těšit třeba i na dobývání hradiště a další dobrodružství. Se vstupným městské lesy nepočítají.

V okolí by zároveň mohly vzniknout i další aktivity, které by však už provozovali soukromí investoři. „Ozvali se mi například zájemci, kteří tady uvažují se zřízením posilovací stezky, stezky korunami stromů nebo občerstvení. Bránit jim 
v tom určitě nebudeme," prohlásil Milan Zerzán. Dodal, že odhadované náklady na výstavbu rytířského hradiště mají dosáhnout zhruba dvou milionů korun.

K hradišti se návštěvníci dobře dostanou i na kole po nedaleké cestě Hradečnici z Malšovic. Ta je asfaltová zatím jen po křižovatku nedaleko hájovny U dvou šraňků, ale do letních prázdnin už by tomu mělo být jinak. Cyklisté a především bruslaři by se měli dočkat dalších tří kilometrů pevné a nové cesty za šest milionů korun až do Bělečka.

V dalších letech by se návštěvníci lesa dokonce mohli projíždět po okruhu, který by hájenku U dvou šraňků, kde se stýkají Hradečnice i Písečnice, propojil s oblastí kolem Stříbrného rybníka a malšovické Zděné boudy. Cyklisté a bruslaři se tak po zprovoznění okruhu nebudou muset z projížďky vracet stejnou trasou. Druhou výhodou je, že patnáctikilometrový okruh  pomůže nejfrekventovanější trase lesa, kde při dobrém počasí je velmi rušno. „Letos zhotovíme projekt a vlastní práce bychom chtěli udělat v příštím roce," uvedl Milan Zerzán.

Městské lesy plánují i další novinky. Po opravě rybníka Datlík a nástupu nového baštýře obnoví městský podnik v dubnu pravidelný páteční prodej čerstvých ryb na sádkách Datlík.

Kvůli velkému zájmu veřejnosti o palivové dříví zároveň rozšíří provozní dobu v prodejním skladu za útulkem pro opuštěná zvířata v Malšovicích. Doteď si zde zájemci mohli koupit dřevo jen v úterý, od jara to bude možné také ve čtvrtek.