Detailní program zveřejní pořadatelé příštího týden. Už teď se však tisíce návštěvníků, kteří festival každoročně navštěvují, mohou těšit na nabitý program. Jen v Klicperově divadle se uskuteční na čtyři desítky představení, na další se pak mohu diváci těšit v Divadle Drak a také na několika venkovních scénách v centru města.

„Program budeme zveřejňovat na začátku příštího týdne, obecně ale můžeme prozradit, že se podařilo festival připravit v plném rozsahu. Počítáme samozřejmě s omezením kapacity ve vnitřních prostorách, bude ale záležet na tom, jaká opatření budou platit v době konání festivalu,“ řekl Deníku mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček. Začátkem června by měl odstartovat i prodej vstupenek.

Letos poprvé se festival uskuteční pod novým názvem REGIONY – Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové. Původně se měl festival, který se v Hradci koná pravidelně už od roku 1995, představit pod novým názvem už loni. Kvůli protipandemickým opatřením se však v roce 2020 uskutečnila jen menší akce s názvem Letos jinak.

Divadelní festival, letos jinak. Kvůli koronaviru se konal Open air program v omezené míře.
Divadelní festival prochází proměnou

BEZ POTVRZENÍ SE NA FESTIVAL NEDOSTANETE

Ačkoliv mají pořadatelé představu o tom, jak by měl festival vypadat, konkrétní podoba se bude odvíjet od toho, jak bude během června postupovat rozvolňování. S velkou pravděpodobností bude podmínkou vstupu na festival negativní test, potvrzení o prodělání covidu v posledním půl roce nebo více jak tři týdny od očkování. Platit to bude i pro venkovní scény a stánky v Žižkových sadech.

„Počítáme s tím, že budou sady oplocené, aby se do nich vstupovalo sice zdarma, ale aby se dalo trasovat a evidovat počet lidí. Podmínkou vstupu bude test, očkování nebo prodělaný covid. Oplocená bude i letní scéna Klicperova divadla. Přímo u Žižkových sadů bude testovací centrum. Pokud přijde člověk, který se nebude mít jak prokázat, může se nechat otestovat přímo na místě,“ vysvětlil Sedláček.

Místo divadelního festivalu Letos jinak!
Místo divadelňáku bude festival Letos jinak!

HRADECKÁ DIVADLA SE OTEVŘOU PO NEDĚLI

Divadlo začne v Hradci ožívat ještě před festivalem. V pondělí se začne letos poprvé hrát v Divadle Drak, v úterý pak v Klicperově divadle. Obsazena může být maximálně polovina sedadel.

„Budeme po lidech požadovat jakékoliv potvrzení, že mají test, očkování nebo prodělali covid. Bude nám stačit jakákoliv forma, třeba sms v mobilu s výsledkem testu. Lidé budou také muset vyplnit kontaktní formulář pro možnost trasování,“ řekl Sedláček.