V krajském zdravotnictví jsou nutné radikální změny. Takový je výsledek auditu krajských zdravotnických zařízení zadaného novou středolevou krajskou vládou.

Podtrženo, sečteno: Audit – vypracovaný podle tvrzení vedení kraje pěti auditorskými společnostmi – ukázal dluhy nemocnic ve výši 175 milionů korun. Ještě v říjnu tvrdila ODS, která tehdy kraji vládla, že hospodaření akciového holdingu je vyrovnané.

Personální čistky ve vedení nemocnic se ale podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) neplánují. „Necháváme si zhruba tři měsíce na to, než zjistíme, jak ztráty vznikly a kdo za ně nese odpovědnost,“ řekl Franc.

Nejhůř je na tom podle očekávání nemocnice v Náchodě. Její ztráta dosáhla 90 milionů korun. Ještě v prosinci se přitom v odhadech mluvilo o dvojnásobné částce. Jedinou nepatrně ziskovou nemocnicí je podle auditu trutnovská. „Potvrzuje se, že ekonomická situace nemocnic je horší, než tvrdilo bývalé vedení holdingu. To vytvořilo nepřehledný složitý propletenec obchodních vztahů, které bránily kontrole kraje. To jsme změnili, a nyní máme všechny obchodní společnosti holdingu pod kontrolou,“ uvedl Franc. Zároveň ubezpečil, že přes chystaná opatření na záchranu situace nehrozí žádné omezování kvality péče.

Všechny špitály sloučí do jednoho

První kroky už ostatně nemocnice udělaly. Jednají se svými dodavateli a připravují splátkové kalendáře svých pohledávek. Kraj také připravuje celkovou koncepci zdravotnictví. Výsledkem by v roce 2010 mělo být sloučení všech zařízení do jediného subjektu a jejich specializace.

„Zdravotnictví není výdělečná činnost, ale jako veřejná služba nemůže být při svém hospodaření ztrátové. Vedení holdingu nyní musí nastavit pravidla řízení efektivnějším směrem,“ dodala krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Pardubický kraj zatím ztráty nezná

Pardubický kraj si na výsledky svých auditů musí počkat do konce června. Už teď je ale jasné, že i zde jdou ztráty nemocnic přes škrty nastavené bývalým vedením kraje do desítek milionů korun.

„Nejhůř je na tom zřejmě pardubická nemocnice,“ potvrdila zdejší krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová.
„Nemocnice mají termín 30. června, aby mohly své audity dobře zvládnout,“ dodala mluvčí Pardubického kraje Magdaléna Navrátilová.