Zní to sice téměř neuvěřitelně, ale dlužníkem se podle zákona může stát i dítě z mateřské školy. Stačí, aby rodiče nezaplatili za svoz odpadu. Na Svitavsku dokonce přicházejí exekutoři zabavit majetek dětem. Že jde skutečně o chybu v zákoně, potvrdila Deníku i vedoucí Odboru administrativně správního v Nechanicích Marcela Melicharová.

Chyba je v zákoně

„Zákon skutečně neurčuje, kdo by měl za nezletilé hradit poplatek za svoz odpadu. My sice mezi dlužníky žádné děti ani nezletilé nemáme, ale jinde to skutečně může mít problém,“ uvedla Melicharová.

Svitavský soud eviduje každý rok okolo čtyř tisíc žádostí o provedení exekucí. Počet dětských se pohybuje v desítkách. „Evidujeme 325 nezletilých osob, za které rodiče neuhradili poplatek za odpad. Platbu musíme požadovat, jinak bychom porušili zákon. Proto jsme podali návrhy k soudu,“ sdělil Kamil Vařeka ze svitavské radnice.

Dluh i dítě vyroste

Na magistrátu v Hradci Králové mají úředníci připravený i konkrétnější postup, jak po dětském dlužníkovi poplatek vymáhat. „Můžeme požádat o exekuci spoření, které je evidováno na rodné číslo dítěte. Dluh je navíc vymahatelný 20 let, a to už dítě bude zletilé,“ uvedla úřednice z ekonomického odboru, která si nepřála být jmenována.

A jak je to se zabavováním majetku? „Teoreticky můžeme udělat i exekuci hraček. Veškerý movitý majetek totiž patří ve společné domácnosti rodičům, nikoliv dětem. Ale myslím, že brát dětem hračky, to už by bylo hodně nadsazené,“ řekl Deníku ředitel Sdružení soudních exekutorů Milan Zajíček.

Zákon bohužel mluví jasně. Poplatníkem je v případě poplatků za svoz komunálního odpadu každá fyzická osoba. Takže i kojenci.

Ani sami exekutoři neví o žádném jiném excesu, jaký se ukázal v případě neuhrazených svozových poplatků za děti. „Ve své praxi jsem se s něčím podobným zatím nesetkal. Rodiče dluh doposud vždycky dřív nebo později stejně uhradili,“ potvrdil chrudimský exekutor František Kotík.

 

 

Eva Rothová, Kamil Dubský