Krajské město se totiž připojuje ke Dnům evropského dědictví a v neděli zpřístupní sedm budov spojovaných s obdobím, kdy se Hradci začalo říkat Salon republiky. Některé nejsou běžně přístupné. Vybrané památky si lidé budou moci prohlédnout navíc s odborným výkladem.

Jedním z takových míst je budova magistrátu města postavená v letech 1935 až 1936. Málokdo ví, že v administrativní budově byly i byty. Z nich jsou však nyní už kanceláře. Jedním z takových míst je například kancelář primátora města, která bude rovněž přístupná. „Budeme mít tři komentované prohlídky, ve 13, ve 14 a v 15 hodin. Průvodcem bude vedoucí odboru památkové péče architekt Jan Falta, takže komentář bude skutečně zasvěcený,“ uvedla Martina Saláková z hradeckého magistrátu.

Atraktivní podívanou chystá také další Gočárova stavba, Sbor kněze Ambrože. Kromě interiéru kostela a výstavy fotografií to bude také první zvon budoucí unikátní zvonohry, který je zde od prosince loňského roku. Zájemci si na něj budou moci i zazvonit. „Návštěvníkům ukážeme také keramický pohyblivý betlém Františka Juračky umístěný na faře,“ řekl hradecký biskup Československé církve husitské Štěpán Klásek. Pro návštěvníky jsou zde připraveny i dva koncerty, staré hudby a varhanní. První začne ve 14 a druhý v 17 hodin.

Zájemci se budou moci podívat také do budovy Muzea východních Čech dokončené v roce 1913. Ve 14 a v 16 hodin bude přístupný také evangelický kostel v Nezvalově ulici. Od 12 do 19 hodin bude v neděli otevřen i kostel Božského srdce Páně na Pražském Předměstí. Komentované prohlídky se zde uskuteční v 16, v 17 a v 18 hodin. Od 13 do 19 hodin otevře brány Gymnázium J. K. Tyla. Komentované prohlídky spojené s výstupem na střechu se uskuteční ve 14, v 16 a v 18 hodin.

Od 15 do 18 hodin se otevře i pravoslavný kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech postavený v letech 1502 až 1519 ve východoslovenské Habuře. V Hradci Králové stojí od roku 1935.

Které budovy budou přístupné?

Muzeum východních Čech na Eliščině nábřeží
Evangelický kostel s farou v Nezvalově ulici
Kostel Božského srdce Páně na náměstí 28. října
Sbor kněze Ambrože v Ambrožově ulici
Magistrát města na třídě Československé armády
Gymnázium J. K. Tyla na Tylově nábřeží
Dřevěný kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech.