Katedrála sv. Ducha, Hrádek u Nechanic nebo zoopark ve Stěžerách. Právě na tato místa nejčastěji míří turisté v Hradci.

„První, co chtějí, je mapa města a okolí. Hned nato zesmutní, když zjistí, že dominanta města – Bílá věž je kvůli opravám zavřená," prozrazuje Martina Saláková z hradeckého infocentra na Gočárově třídě.

Každý rok podle ní přijede více Čechů, ale stále převládají návštěvy z řad našich sousedů. „Kromě tradičních turistů z Polska a Německa poslední dobou pozorujeme zvýšený zájem Rusů, přijíždějí hlavně v létě, a to celé rodiny s dětmi," potvrzuje Saláková.

Hradci se nepřezdívá salon republiky jen tak, krajská metropole totiž má co nabídnout, a turisté, kteří sem přijíždějí, to umějí ocenit.

„Užívají si především krásnou architekturu – staré centrum města. Hodně se do povědomí dostává i vodní elektrárna Hučák, kde mají interaktivní expozici – na to slyší rodiny s dětmi. Přitahuje také Muzeum východních Čech s dětskou dílnou, kde dělají kreativní programy pro nejmenší.

Pak jsou pochopitelně zajímavé parníčky a dětská železnice, z ní jsou návštěvníci obzvlášť nadšení. Říkají, že to v životě neviděli," přiznává s úsměvem Saláková.

Nové suvenýry královéhradeckých informačních center s motivy krajského města.Podtácky i náušnice
jako Bílá věž

Nejvíc napilno mají v infocentru o letních prázdninách: „Otevřeno máme sedm dní v týdnu. Všechna naše pracoviště jedou naplno," potvrzuje Martina Saláková z centra. Kromě infocentra na Gočárově třídě můžete využít služeb toho na Velkém náměstí nebo vlakovém nádraží. Pro návštěvníky připravili i novou řadu suvenýrů a upomínkových předmětů. Koupit si tak můžete podtácky, přívěsky, náušnice v podobě Bílé věže nebo voňavá mýdla s motivy městských dominant.

Michaela Zumrová