Výročí, ale zejména vlastní život a dílo této osobnosti připomene přednáška v Knihovně města Hradec Králové ve Wonkově ulici, která se uskuteční v pondělí 5. prosince od 17 hodin.

„Na počátku přiblíží Ludmila Žlábková na několika aktuálních fotografiích současný stav politikova rodného domu a na něm osazené pamětní desky, poté již vystoupí hlavní řečník Josef Břečka," uvedl Rudolf Khol z pořádající Společnosti ochránců památek ve východních Čechách s tím, že vstup na přednášku je volný. Julius Grégr byl spoluzakladatelem Národní strany svobodomyslné, redaktorem a vydavatelem Národních listů. Narodil se 19. prosince 1831 v Březhradu. V polovině 19. století vstoupil spolu se svým bratrem Eduardem do veřejného života. V letech 1865 - 1895 byl poslancem Českého zemského sněmu, v letech 1871-1881 poslancem Říšské rady. Zemřel 4. října 1896 v Dolu u Libčic nad Vltavou.

„Hovořit se bude nejen o Grégrovi a jeho veřejné činnosti. Josef Břečka například dohledal také v archivech plány k vile, kterou si nechal Grégr v Praze postavit, nebo připomene aktivity k osazení Grégrovy pamětní busty a desky v Máslovicích, středočeské obci, v níž na sklonku života koupil roku 1893 coby své letní sídlo mlýn řečený Na Dole," dodal Khol.