Ve středu začal naplno sloužit zrekonstruovaný černožický domov důchodců svým klientům. Ti se tak koncem listopadu opět vrátili po vynuceném „hradeckém azylu“ do unikátní prvorepublikové budovy. V průběhu následujících týdnů se začne zvyšovat dosavadní kapacita, která byla dočasně omezena na 90 lůžek.

„Přínos pro klienty to bude mít velký, protože si budou moci konečně užít domova a nebýt na ubytovně,“ uvedl ředitel domova Martin Scháněl s tím, že během prosince a ledna se kapacita lůžek pro seniory znovu navýší na 102.

„Zájem ze strany seniorů je velký. Dá se čekat, že teď po modernizaci bude minimálně stejně velký než dříve,“ doplnil Scháněl.

S nákladnou rekonstrukcí unikátního objektu začal Královéhradecký kraj, který je zřizovatelem domova, před zhruba jedním rokem.

Komplex budov černožického domova potkala modernizace i v podobě pořízení nového mobiliáře a zdravotní techniky. Právě tyto zásadní věci, které poslouží k výraznému zlepšení sociálních služeb, vyšly Královéhradecký kraj na více než 8 milionů korun.

„Všechen nábytek splňuje požadavky v souladu se zajištěním prostorové bezbariérovosti pokojů,“ uvedl v polovině listopadu krajský radní Václav Řehoř.

Nejsou to však jen věci denní potřeby, které se v černožickém domově změnily. Královéhradecký kraj v rámci 60milionové investice zmodernizoval i budovy památkově chráněného domova důchodců.

„Budova černožického domova důchodců již nesplňovala důležité parametry. Některé pokoje se nacházely až třicet metrů od sociálního zařízení a pohyb vozíčkářů i dalších osob zde znemožňovaly členité podlahy,“ dodal Řehoř.

Stavební práce zahrnovaly proměnu takzvaného objektu A. Ten spolu s přes šest let starou přístavbou tvoří funkční komplex budov, ve kterých je poskytována odborná péče.

Objekt Domova důchodců Černožice byl vystavěn za první republiky, konkrétně v roce 1926. Původně sloužil jako ubytovna pro dělnice textilní továrny. V neposlední řadě se černožický domov důchodců může chlubit titulem kulturní památky. Po nákladné rekonstrukci začíná znovu sloužit svému účelu.