Napětí v lavicích středních škol i učilišť. Jak dopadly testy? Vezmou mě? Děti na výsledky pondělních a úterních přijímacích zkoušek nebudou muset dlouho čekat. Tedy alespoň v případě hradeckého Gymnázia J. K. Tyla nebo maturitních oborů SOŠ a SOU Vocelova.

Zkouší se z češtiny, matematiky a logiky

„Jedeme v systému SCIO testů, takže výsledky budou děti znát již dnes večer," uvedl ředitel gymnázia J. K. Tyla Robert Novák. Jak dodal, v následujícím školním roce otevřou pět tříd prvních ročníků pro sto padesát studentů. Přihlášek ovšem mají přes tři sta. Přijmou tak  každého druhého. „Zkoušky se dělají z matematiky, českého jazyka a obecně studijních předpokladů. To jsou takové logické příklady. A právě firma SCIO nám testy vyhodnotí, takže zkoušení již v úterý večer budou vědět, kdo je a není přijat," dodal Robert Novák.

Nezvyšujeme stres, výsledky budou večer

Totéž platí o maturitních oborech SOŠ a SOU Vocelova. „Je zbytečné stres zvyšovat, až v úterý vyhodnotíme testy z českého jazyka a matematiky, hned se to rodiče i s dětmi dozvědí," uvedl ředitel školy Vladislav Košťál. Podle něho budou přijímat sto dvacet studentů do denního a dvacet do nástavbového studia. Přihlášek ale mají sto dvacet. „Je možné, že ve třídě denního studia bude méně žáků," připustil Vladislav Košťál.

O řemeslnou školu v Bydžově je zájem

Více přihlášek, než mohou přijmout studentů, hlásí novobydžovská Střední škola technická a řemeslná. „Šanci mají především ti, kteří úspěšně vyplní testy a budou mít odpovídající prospěch," komentoval ředitel školy Vladimír Blažej.

„Chci na gympl, ale když vidím ta čísla, těžko projdu," řekla J. Hájková z Hradecka.

Žáci základních škol mohli podat dvě přihlášky na střední školy. To platí i pro žáky pátých nebo sedmých ročníků základních škol podávajících přihlášky na víceletá gymnázia. Ti, co se na školu nedostali, mohou podat odvolání. Na veřejných středních školách se lze odvolat do tří dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí. Právo na odvolání proti rozhodnutí o nepřijetí na jinou než veřejnou střední školu je plně v kompetenci ředitele této školy.