Seznam oceněných podniků – Královéhradecké krajské dožínky 2007

a) Pěstitelé obilí (5)

pan Karel Možíš, Vlčkovice v Podkrkonoší, okr.Trutnov

AGRO Bystřice, a.s., okr. Jičín

ZDV Štědrá, Tutleky, okr. Rychnov n.Kn.

Pan Aleš Sychrovský, Vrbovka, Nové Město nad Metují – okr.Náchod

Rolnická a.s. Králíky, okr. Hradec Králové

b) Chovatelé skotu (5)

ZDV Výrava, okr.Hradec Králové

ZEPO Bělohrad, a.s., okr. Jičín

Zdobnice a.s. Slatina nad Zdobnicí, okr.RK

Nahořanská a.s., okr. Náchod

Pan Oldřich Nosek, Dolní Kalná, okr.Trutnov

c) Chovatelé prasat (1)

AG Horní Rybníky,sro. okr. NA

d) Speciální ceny (1)

Ing. Jiří Tér – Za celoživotní práci pro rozvoj chovu ovcí a koz

e) Chovatelé ovcí a koz (3)

Nejlepší kolekce ovcí

Nejlepší kolekce koz

Šampion výstavy

Celkem 15 oceněných.

Potravinářskou firmou roku v hradeckém kraji opět Pekárna Lično

Titul Potravinář a potravina roku 2007 v Královéhradeckém kraji letos opět získala Pekárna Lično z Lična na Rychnovsku.

Výsledky soutěže, kde o pořadí rozhodují hlasy lidí, byly v sobotu 15. září vyhlášeny na krajských dožínkách v Hradci Králové. Cílem klání, do jehož druhého ročníku se letos přihlásilo 29 firem, je propagace potravinářského odvětví hradeckého kraje. Vyhlašovatelem soutěže je hradecké hejtmanství.

Pekárna Lično, která patří hradecké společnosti BEAS, letos vyhrála se svým Ličenským chlebem. Podnik má 185 zaměstnanců a vyrábí téměř 300 druhů pekařských a cukrářských výrobků. Pekárna Lično současně zvítězila i v kategorii mlýnských a pekárenských výrobků, řekl ředitel Agrární komory Hradec Králové Jindřich Fryš.

V dalších kategoriích si ocenění odnesla společnost Strix Hořice za hořické trubičky, Zepo Bohuslavice za grilovací klobásu, Podorlická sodovkárna z Rychnova nad Kněžnou za jablečný mošt, společnost Niva Dolní Přím za sýr niva a firma Agrospol Bolehošť za bolehošťské kysané zelí.

Hejtmanství spolu s krajskou agrární komorou soutěž od května do srpna ve velkých městech podpořilo devíti prezentačními akcemi, na které přišlo asi 45.000 lidí. Hlasování vyplněním hlasovacího lístku či posláním hlasu na internetu se zúčastnilo přes 4700 lidí.

Výroba potravin v hradeckém kraji prošla v posledních 15 letech zásadními změnami. Skončily například mlékárny v Hradci Králové, Josefově, Trutnově a Jičíně, pivovar v Hradci Králové, masokombináty v Březhradě a Vamberku. V konkurzu skončily konzervárny Koli Holding z Nového Města nad Metují. Z původních sedmi cukrovarů zůstal v kraji jediný v Českém Meziříčí.

Podle Českého statistického úřadu je nyní v kraji 20 potravinářských firem s více než 100 zaměstnanci. Tržby těchto firem v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vzrostly o jedno procento na 1,77 miliardy korun a pracovalo v nich 3766 lidí.

Na dnešní dožínky, které jsou oficiálním zakončením žní, přišlo do hradeckých Šimkových sadů podle odhadu pořadatelů kolem 50.000 lidí. Prezentovalo se na nich asi 150 subjektů a lidé viděli například drezúru koní, stříhání ovcí, zemědělskou techniku, výběhy se zvířaty, ukázky řemesel. Na hlavním podiu vystoupila řada hudebních skupin a zpěváků. (čtk)

Návštěvníci Královéhradeckých krajských dožínek si mohli na vlastní kůži zkusit také některé techniky, jež chovatelé používají při práci.

Šimkovy sady se už od pátku proměnily v jednu velkou přehlídku zemědělských organizací a jejich techniky. V sobotu atmosféru dokreslili drobní řemeslníci se svými výrobky a zábavné atrakce pro děti.
„Královéhradecké dožínky pořádáme předvším pro děti, aby viděly, jak ve skutečnosti vypadá třeba kráva, že není fialová a taky občas smrdí,“ vysvětlila s úsměvem ředitelka pořádající společnosti Chovservis Petra Škopová. Doplnila, že se skutečně jedná o ukázku, nikoliv o prezentaci špičkových kusů chovného zvířectva.
Návštěvníci si mohli některé chovatelské techniky také vyzkoušet a zjistit, jak je to obtížné. „Měla jsem možnost ostříhat si ovci, a zážitek je to skutečně jedinečný,“ popsala své pocity Hana Skaličková z Hradce Králové. Dodala, že na zkoušku to bylo příjemné zpestření, ale živit by se chovem ovcí nechtěla.
Letošní perličkou, kterou podle slov Petry Škopové jen tak lidé neuvidí, byla ukázka kadeřnictví pro krávy. „I když se to zdá být zvláštní a divné, tak v dnešní době je to velmi využívaná technika úpravy vzhledu. Samozřejmě se používá u krav, které jdou na výstavu,“ upřesnila Škopová. Návštěvníci tak mohli vidět, jak se kráva „vymydlí“, ostříhá, následně vyfénuje a pokud je potřeba, tak se jí také dobarví skvrny. (sir)

Mladí kováři předváděli řemeslo a kuli pro lidi štěstí

Podle slov organizátorky Petry Škopové se na dožínkách prezentovaly především české firmy z Královéhradeckého kraje.

Více než třicet tisíc lidí si nenechalo ujít Královéhradecké krajské dožínky. Návštěvníci procházeli nejen stánky prezentujících se organizací, ale také stánky většinou českých obchodníků.
„Prioritně jsme chtěli, aby možnosti využili prodejci z kraje. Dalším důležitým kritériem byla kvalita výrobků. Snažili jsme se, aby se prodávaly české značky,“ prozradila organizátorka Petra Škopová. Lidé tak mohli zakoupit kolíčky na prádlo, proutěné košíky, které byly vyrobeny přímo na míru, nebo ruční keramiku. Možnosti prezentovat své dovednosti využily také střední školy. „Chceme tímto zviditelnit obor Umělecký kovář a zámečník a ukázat, co se dá vyrobit. Studenti na přání vykovali drobné předměty přímo na místě. Třeba podkovu pro štěstí,“ sdělil vedoucí dílen Vladimír Šrámek ze SOŠ a SOU Hradební. Student třetího ročníku Vojtěch Táborský se svěřil, že je to řemeslo, které občas přináší bolest svalů, ale zas až tak náročné není, když se ví, jak nato.
Součástí dožínek bylo také vyhlášení soutěže o nejlepší potravinu roku a nejlepšího potravináře roku. Ceny získala pekárna Lično společnosti Beas se svým Ličenským chlebem.
„Soutěžili jsme celkem se třemi výrobky, ale stejně jako loni byl nejúspěšnější náš pšenično–žitný chléb,“ uvedla obchodní ředitelka společnosti Miroslava Valovičová. Doplnila, že to bylo překvapení, ale na druhou stranu už ví, že jejich chléb je velmi oblíbený. „Možná je to díky jeho výborné chuti a tradiční výrobou, při které nejsou použity žádné přídavné látky,“ uzavírá. (sir)

S mažoretkami zatančily i roztleskávačky

Nesoutěžní přehlídka souborů mažoretek z celého kraje byla jedním z lákadel Královéhradeckých krajských dožínek, které se o víkendu uskutečnily v Šimkových sadech.
„Pokud bychom přehlídky počítali bez ohledu na dožínky, pak už je to dvanáctý ročník,“ uvedla Jaroslava Vajrauchová z Hradecké kulturní vzdělávací společnosti, která akci pořádá. Doplnila, že letos se představilo 18 skupin a poprvé nejen mažoretky. „Jeden ze souborů se divákům letos premiérově představil s vystoupením malých roztleskávaček, což bylo zajímavým zpestřením,“ vysvětlila Vajrauchová. Na pódiu se vystřídaly skupiny od nejmladších dětí až po dospělé slečny. „Přijely jsme už posedmé. Pro nás je to příjemné odpočinutí si od klasických soutěžních přehlídek. Zároveň si také můžeme porovnat dovednosti s ostatními, abychom věděly, kde zabrat,“ sdělila s úsměvem trenérka mažoretek kadetek z Kopidlna, Eva Chaloupská.
Prozradila také, že jedna slečna byla nemocná, ale přesto si nechtěla nechat vystoupení ujít. „Hrozně moc mě cvičení baví a chtěla jsem být s kamarádkami. Je to pro mě nejlepší sport, co znám,“ pochlubila se kopidlnská mažoretka Eliška Vlasatá. (sir)

Bio jarmark nabídl také bio uherák

Prezentace nejen klasického zemědelství, ale také ekologických pěstitelů nabídly Královéhradecké dožínky. „Chtěli jsme tímto způsobem lidem ukázat, že existují také bio potraviny, a co to vlastně znamená,“ uvedla Silvie Vacková ze sdružení Ekologické výchovy Sever, které bio jarmark organizovalo. V jednotlivých stáncích si mohli návštěvníci zakoupit bio výrobky, mezi kterými byl i bio uherák nebo také celozrné pečivo z historické pekárny. (red)

Mediálním partnerem Královéhradeckých krajských dožínek byl Hradecký deník.