Návštěvníci i soutěžící drvoštěpové z obou stran hranice si jej mohli pamatovat už z loňska, kdy tady pracoval ještě s kolegou. Jejich společně sochaná zvířata následně ozdobila okolí záhořské základní školy.

„Vloni jsem tady vyřezával skulpturu ryb. Pro letošek chtěl starosta obce Vojtěch Špinler, usadit u zdejšího rybníka vodníka.
Vyřežu ho z dubu, bude mít asi tři metry a nad hlavou bude mít ve skoku štiku. Můžete tady vidět, ale 
i zvířata, která jsem přivezl s sebou. Mám tu psy, vyřezané z dubu, volavku, která je z buku nebo sovu z topolu," svěřil se Deníku Miroslav Kříž.

Devětatřicetiletý řezbář s motorovou pilou Miroslav Kříž z KrálovéhradeckaZdroj: archiv redakce

Záhořské děti dají následně vodníkovi při Pašerácké stezce, která se bude konat příští měsíc, jméno.

Lidé na Královéhradecku si mohou Miroslava Kříže pamatovat z akcí konaných v královéhradeckých lesích, při nichž jich také řadu vytvořil. Některé z nich jsou k vidění při Hradečnici u lesního občerstvení U Vlka nebo pro změnu U Pytláka směrem na Svinary.

Zapamatovatelná je také lesní pohádková stezka pro děti, jíž vytvořil ve spolupráci s pedagožkou Martou Pohnerovou. „Co se bezpečnosti týče, člověk musí být stále obezřetný a nesmí práci podceňovat. Vyřezávat jsem začal ve svých třinácti letech, motorovou pilou pak řežu už asi patnáct let. Přemýšlím o tom, že se příští rok přihlásím i do soutěže," dodal Miroslav Kříž. (ež)