Emoce vzbudilo rozhodnutí o přidělení mimořádné dotace pro sportovní organizaci Tenis - Centrum DTJ HK.

Zastupitelstvo Hradce vyčlenilo bezmála dva miliony korun na nafukovací halu, která má, především v zimním období, poskytnou přístřeší tenistům, ale i mladým talentům.

Někteří odpůrci tohoto kroku však tvrdí, že je to vůči ostatním sportovním organizacím nefér.

Zastánci dotace naopak kontrují tím, že organizace, ve které je 20 družstev a 400 dětí, si peníze zaslouží - vychovala totiž řadu talentů.

Z odchovankyň hradecké tenisové školy slaví v současnosti velké úspěchy mezi ženami například dvacetiletá Kateřina Siniaková, která je v současnosti na 49. místě ve světovém žebříčku.

Není ovšem jedinou „stoupající hvězdou". Úspěchy slaví i další mladá tenistka - Tereza Smitková, která v současné době působí v Prostějově. Hradecký tenis může ovšem být dál pyšný například na Nelu Odehnalovou, Adélu Josefovou, Adélu Dörreovou, Danielu Jelínkovou, hostujícího Daniela Siniakova či Michala Vinteru a další. Centru se daří také pravidelně na celostátní úrovni v kategorii mládežnických družstev.

Přestože zastupitelé podpořili mimořádnou dotaci jasnou většinou, rozhodnutí vzbudilo i kritiku.

Dotace na tenis vzbudila kritiku

Na posledním zasedání hradeckých zastupitelů byla schválena mimořádná dotace ve výši necelých dvou milionů korun pro Tenis - Centrum DTJ HK.

Přestože návrh na finanční podporu výstavby nafukovací haly jasnou většinou vedení Hradce podpořilo, někteří ze zastupitelů k němu měli výhrady.

„Myslím si, že by se to mělo projednat podrobně a v kontextu záměrů ostatních organizací, protože pokud si tady přijde opravdu každý říci takovýmhle způsobem o takové částky, tak se obávám, že nám za chvíli nebudou stačit ani úvěry, které si město začíná brát," vyjádřil svůj názor zastupitel Adam Záruba (ZPH a SZ, s Piráty). K jeho argumentům pak dodal zastupitel Martin Hanousek (SZ) i to, že v žádosti nebyla řádná projektová dokumentace

Zastánci mimořádné finanční „injekce" se prý  především snažili zohlednit přínos a úspěchy tenisové organizace. „Rozumím námitce. I já nejsem přítelem toho schvalovat dotace chaoticky, ale nutno říci, že situaci v této oblasti známe. Je to největší zázemí pro naše mladé tenisty," uvedl na zasedání zastupitel Oldřich Vlasák (ODS) a zmínil i to, že tenisové centrum už několik let vykazuje velmi dobré výsledky.

Zastupitel Pavel Marek (ANO 2011) pak apeloval zejména na to, že existují i jiné sportovní oddíly. „Tuto investici vítáme, ale mělo by se myslet i na daleko menší skupiny lidí, které mají nároky řádově v tisících."

Zastánce mimořádné dotace, zastupitel Jan Michálek (ODS), uvedl na jednání důvod, proč peníze musí tenistům jít právě touto mimořádnou cestou.

„Chtěl bych ubezpečit, že se myslí i na menší skupiny, proto jsou obvyklé grantové programy, které tady máme. Z normálních grantů by tak vysoký rozsah financí nemohl být, proto je to potřeba projednávat zvlášť," dodal před hlasováním.