Ještě vloni hlásala firma ECE Projektmanagement Praha, že v roce 2011 bude v provozu nová fotbalová aréna a o rok později celé obchodní a relaxační centrum Park Malšovice za 3,2 miliardy korun.

Včera však vedení společnosti oznámilo, že se dokončení výstavby o rok odkládá.

„V každé soutěži se zadávají termíny. Ale jsou to jen odhady. Jsme schopni slíbit, kdy bude hotová dokumentace. Můžeme odhadnout, kdy budeme mít vyjádření všech institucí, protože na to jsou zákonné lhůty. Ale nikdy nemůžeme ovlivnit vnější faktory, jako například různá odvolání občanských sdružení a podobně,“ vysvětlil jednatel firmy ECE Projektmanagement Praha Josef Tobek.

Projekt Park Malšovice nabral první zhruba sedmiměsíční zpoždění při složitém vyjednávání smluv mezi městem a firmou. Obě strany se ale již dohodly.

Hradečtí zastupitelé v úterý schválili smlouvu o založení sdružení města a ECE, které získá územní rozhodnutí na celou plochu. „Pak se rozejdeme. Město bude pracovat na stavebním povolení pro fotbalovou arénu a ECE na ostatních stavbách,“ sdělil primátor Otakar Divíšek.

Hradec bude účast ve sdružení stát přes šest milionů korun. „Je to rozdělené podle celkových nákladů projektu. Město zaplatí devětadvacet procent a ECE tu větší část,“ tvrdí náměstek hradeckého primátora Josef Malíř.

Do stavby fotbalové arény pak radnice investuje zhruba půl miliardy korun. Přibližně polovinu peněz by ale měla získat od ECE za prodej pozemků pro komerční část Parku.

Firma se navíc zavázala, že bude deset let sponzorovat fotbalový klub FC Hradec částkou 20 milionů korun a navíc vybuduje v lokalitě infrastrukturu za 458 milionů.

„Nejsme spekulanti s pozemky. Máme o Hradec vážný zájem. Postavili jsme přes sto úspěšných obchodních center a chceme stavět i tady,“ zdůraznil Josef Tobek z ECE.