Na tom by nebylo zas až tolik zajímavého, kdyby každá z nich, respektive výtěžek z jejího prodeje, nezachránila život v daleké Africe. Šest set korun, to je cena za jednu, totiž zaplatí očkování proti šesti hlavním dětským chorobám.

Pódium, které běžně slouží umělcům, včera patřilo právě panenkám pro UNICEF. Spolu s touto charitativní organizací pořádá Český rozhlas Hradec Králové již osmým rokem volbu Miss panenka, do které se zapojují děti ze základních i mateřských škol v celém kraji.

Nejkrásnější panenku volí veřejnost po internetu a pak ještě z několika desítek vybraných do finále porota. Po internetu zvítězil Albert Einstein. „Šily jsme ho napůl, jedna tělo, druhá šaty," svěřily se plnému sálu tvůrkyně Markéta Benešová a Klára Kazmirowská z gymnázia ve Dvoře Králové.

Porotě se nejvíce zalíbila dvojice Mánička a Hurvínek, ta získala místo první, na druhé příčce se umístil Rampušák od Ondřeje Hableho ze ZŠ v Novém Městě nad Metují a třetí skončil Pepa chemik od Kateřiny Hlouškové ze ZŠ Čestice.

Ale mnohem důležitější byl fakt, že se panenky, kterých se rok od roku šije stále více, hned po skončení akce začaly prodávat. „Jsme hrozně rádi, že přibývá panenek i nadšených dětí, které je vyrábí," řekl Luboš Falhaur, regionální mluvčí RWE, společnosti, která celou akci v Hradci finančně podporuje.

Charitativní dopoledne zpestřila dětem kapela Memphis a zpěváci Madalena Joao, David Deyl a taneční skupina T – Bass.

Panenky UNICEF
• děti v Královéhradeckém kraji letos ušily 1455 panenek;
• 63 panenek se dostalo do finále;
• přes 40 se jich přímo na akci prodalo – za 600 korun jedna;
• Miss internet se stal Albert Einstein, vyrobily ho Markéta Benešová a Klára Kazmirowská z gymnázia ve Dvoře Králové;
• Miss panenka se stala dvojice Mánička a Hurvínek od J. Klečákové a L. Behrové ze ZŠ Radvanice.