V budoucnu se dotkne každého komína povinnost měřit emise spalin. Když tedy uvažujete o nákupu nového kotle, přemýšlejte o tom, abyste nemuseli platit ekologickou daň. Výběr kotlů je rozsáhlý a ten, kdo kotlem topí, dobře ví, že je investicí na několik let.

Například kotle na vytápění dřevem mají tu výhodu, že šetří životní prostředí, protože se při jeho spalování nevytvářejí skleníkové plyny. Ušetříte nejen přírodu ale i peníze, protože dřevo je ve srovnání s plynem, elektrickou energií a uhlím bezkonkurenčně nejlevnější.

Navíc popel, kterého je málo, může posloužit na zahrádce jako přírodní hnojivo. Ovšem určitou nevýhodou na druhé straně je skladování dřeva a ke kotli se musíte několikrát za den či večer vracet. Právě kotle na dřevo seženete od devatenácti do osmadvaceti tisíc korun v závislosti na tom, jak velkou plochu  chcete vytápět.

Kotle na tuhá paliva jsou vhodné k vytápění rodinných domů, chat či chalup. Lidé je používají také k ohřevu vody a s vhodnou regulací je mohou použít i k vytápění podlah.

Jejich určitou nevýhodou jako u dřeva je, že musíte mít prostor pro uhlí.  Nemusíte k němu ale chodit tak často jako k tomu na dřevo. V cenové nabídce příliš neliší od kotlů na dřevo, seženete je od  patnácti do zhruba třiadvaceti tisíc korun.

Pokud jste starší a nechcete ke kotlům stále běhat, můžete využít i kotle s přidavači. Za komfort si ale připlatíte. Kotel s přidavačem vyjde podle výkonu od sedmadvaceti tisíc až do více než dvou set tisíc korun.

Stále oblíbenější jsou kotle na nejrůznější pelety. V tomto případě jsou již ceny mnohem vyšší –  stojí tak od čtyřicet tisíc, ale přesahují i osmdesát tisíc korun.