Dopravní podnik města Hradce Králové se za nefunkčnost 19 elektronických panelů na zastávkách městské hromadné dopravy omluvil. "Jsme si plně vědomi současné velmi špatné situace, kdy vzhledem ke stáří stávajících elektronických zastávkových označníků máme jako jejich provozovatel dlouhodobě problémy se zajištěním odpovídajících náhradních dílů, dojde-li k jejich poruše nebo poškození," uvedl dopravní podnik v tiskové zprávě.

Nový autobus jezdí například na lince 5 mezi Terminálem HD a Divcem.
Cestující po Hradci vozí deset nových autobusů. Vyšly na více než 63 milionů

Některé náhradní díly podle dopravního podniku není možné zajistit, protože se přestaly vyrábět a původní dodavatelská firma již neexistuje. "To je problém u starších typů elektronických panelů, které jsou například na zastávkách Muzeum nebo Ulrichovo náměstí, neboť tyto pochází z roku 1997. Nejedná se tedy o zanedbání údržby nebo neřešení poruchových stavů, ale o nemožnost provedení opravy z důvodu absence odpovídajících náhradních dílů," vysvětluje dopravní podnik.

Rekonstrukce křižovatky Flošna v Hradci Králové skončila loni v prosinci, nové elektronické panely na zastávce Zimní stadion ale dodnes nefungují, cestujícím tak nezbývá nic jiného než hledat spoje v jízdních řádech.Ani nové elektronické panely na zastávce Zimní stadion nefungují, podle dopravního podniku jsou v testovacím provozu.Zdroj: Deník/Michaela HorynováV současnosti se proto vyrábí 19 kusů nových elektronických zastávkových označníků. Zprovoznit by se měly v následujících měsících. Mělo by jít o stejný typ informačních tabulí, které lidé mohou vídat na zastávkách Zimní stadion, kde přibyly po rekonstrukci křižovatky Fortna. Ani tam ale nové panely ještě tak úplně nefungují.

"Je však třeba upozornit, že tyto elektronické zastávkové označníky jsou dosud ve zkušebním provozu a nejedná se tedy o jejich finální podobu, kterou řešíme ve spolupráci s dodavatelem, včetně implementace všech funkcionalit, jež budou v plném provozu cestujícím poskytovány," dodává Dopravní podnik města Hradce Králové.

Zatím žádá dopravní podnik cestující o shovívavost a doporučuje využit tištěné jízdní řády, které jsou na každé zastávce MHD.