Krajské město se v pátek a v sobotu vrátilo o několik století zpět. V historické části města se pohybovali zbrojnoši, kejklíři, pouliční komedianti, ale i řemeslníci. Za vším byly už tradiční Slavnosti královny Elišky.


Na tisíce návštěvníků letos čekala řada novinek. „Spolu s agenturou Armentum, která slavnosti pořádá, jsme už vloni začali vymýšlet novou koncepci slavností. Myslím, že se to vydařilo a Hradečáci i přespolní mohou být spokojeni,“ zhodnotil letošní slavnosti náměstek hradeckého primátora Martin Soukup. Novinky spočívaly v prodloužení slavností, přesunutí rytířských turnajů do Šimkových sadů a využitím opraveného Malého náměstí. „Jednou z novinek je i stan se slámou na zemi, tedy hotýlek U sedmi koček pro lidi zmožené slavnostmi. Pokud to dobře dopadne, tak za rok by to mohl být regulérní hotel, ale už za peníze,“ dodal Martin Soukup.


Na návštěvníky slavností útočily ze všech stran kromě dalších vjemů i vůně různých lahůdek. V roli kuchaře se opět představil herec a moderátor Ivan Vodochodský, který si pro návštěvníky připravil například purkmistrovy douzované klobásky, uzenky v medovém černém pivu nebo domácí fašírku s kapustou…