Archeologové se do stromů v hradeckých lesích v pondělí pustili deseti nástroji různé hmotnosti, velikosti a tvaru. "Násady byly tentokrát z jasanu. Dub o průměru 21 centimetrů padl po 29 minutách, dále byl krácen na výřezy, které budou dále použity při pokusech experimentální archeologie," uvádějí Městské lesy Hradec Králové. Právě v hradeckých lesích archeologové repliky seker vyzkoušeli.

Sekery i kmeny budou součástí nové expozice v Archeoparku pravěku Všestary o kamenných broušených nástrojích mladší a pozdní doby kamenné.

Archeologové už jednou s kamennými broušenými nástroji v hradeckých lesích pracovali. Do lesa se vypravili znovu, aby se dozvěděli ještě více o tom, co tahle činnost před 7000 lety obnášela.

"V dalším pokusu s používáním kamenných broušených nástrojů z mladší doby kamenné jsme v Městských lesích města Hradec Králové použili při kácení a dělení dubu repliky deseti vrtaných seker. Tentokrát zasazených na násady z jasanu," upřesnil Archeopark pravěku Všestary.

Ředitelem archeoparku ve Všestarech je Radomír Tichý, který stojí také za projektem Expedice Monoxylon. Prostřednictvím experimentální archeologie se projekt snaží ověřit poznatky o počátcích námořní plavby. Podobné kamenné sekyry, které archeologové vyzkoušeli v hradeckých lesích, použili právě i k tvorbě nového monoxylu pro expedici, která se uskuteční letos v létě.

Jedenáctimetrový člun vytesávají dobrovolníci u archeoparku ve Všestarech. Příští rok se vydá na moře.
Kamenné sekery tesají pravěký člun, na moře se z Hradecka vydá za rok

Úpravy nové expediční lodě se chýlí pomalu ke konci, na jaře posádku čeká soustředění a testování nového člunu na Rozkoši. Symbolicky vyplout na expedici by plavidlo mělo 10. června na Biřičce v Hradci Králové. Samotná Expedice Monoxylon IV se má uskutečnit od 17. června do 16. července. Archeologové poplují napříč Egejským mořem mezi Tureckem a Řeckem.