Zruční Keltové na našem území

Řeč je o Keltech, kteří naše území obývali zhruba mezi 5. až 1. století před naším letopočtem. A proč se o nich zmiňujeme? Právě Keltové a jejich zručnost budou hlavním tématem víkendového programu v Archeoparku pravěku ve Všestarech nedaleko Hradce Králové.

„Jde o největší akci, kterou v letošním roce archeopark pořádá. Zavítají k nám také zahraniční experti z Francie a Belgie," zve na víkend plný řemesel ředitel archeoparku Radomír Tichý.

Program plný řemesel celý víkend

Akce začíná ve Všestarech v sobotu v 9 hodin, potrvá do 17. hodiny. Ve stejném čase bude otevřeno i v neděli.

A co všechno program ve znamení legendami oplývajících starověkých válečníků nabízí? Návštěvníci se tentokrát mohou těšit na komentované interaktivní projekce, kde se o našich pradávných předcích dozví nejen dějepisná data, ale i řadu nečekaných zajímavostí. Na místě nebudou chybět ukázky výzbroje a bojových taktik. Příchozí si také budou moci vyzkoušet tvoření keramiky přímo na keltském kruhu a také si ji poté vypálit v keltské dvoukomorové peci.

Vyhlášení odborníci z ciziny budou na místě pracovat s hutnickou pecí a pokusí se předvést, jak vypadala redukce železné rudy, tedy výroba železa, ve starověku. A to není zdaleka všechno. Bohatý program v Archeoparku pravěku ve Všestarech slibuje také odlévání bronzu, pečení a ochutnávku chleba nebo psaní pisátkem na voskové destičky. Dětští návštěvníci si navíc domů odnesou talisman s keltských písmem.