Ježci tráví podzim a začátek zimy shromažďováním tukových zásob na nadcházející zimní spánek, a jsou proto v tomto období schopné spustit cokoliv, co je snadno dostupné, včetně pohozených dýní. 

Podle webu stanice BBC před vyhazováním dýní varují ochránci životního prostředí, v Česku o iniciativě píše Ekolist .

"Ačkoli dýně pro ně nejsou přímo jedovaté, způsobí jim mnoho zdravotních potíží. V tomto období roku si nemůže dovolit onemocnět, protože pak nemusí přežít zimu," řekl ochranář Trevor Weeks.

Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky, nabádají aktivistéNevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky, nabádají aktivistéZdroj: The Woodland Trust

Podle Paula Buntona z organizace Woodland Trust lidé do britských lesů po každém Halloweenu pohodí tisíce tun dýní. "Takové mohou být divokému životu prospět v malých mírách třeba na zahradě, kde se na nich živí ptáci, ale ne v lese," uvedl Bunton.

Woodland Trust také dodává, že další možnosti je dyně darovat místní zoologické zahradě či farmě jako krmení pro zvěř, pro kterou jsou dýně vhodné.

Zkuste proto raději z dýní připravit fantastická jídla, nabízíme několik zajímavých receptů. Nebo pro vás máme návod na podzimní dýni, košíček nebo obrázky. Tak hurá do podzimního tvoření! 

Podzimní košíček s dýní
Podzimní tvoření. Jak vyrobit kouzelné a přitom rychlé dekorace za pár korun

A teď už k našim kulinářským receptům:

Chilli polévka

Ingredience: 1 dýně hokaido, 1 střední celer, 2 mrkve, 1 jablko, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, hrst dýňových semínek, 1 lžíce dýňového oleje (volitelné), sůl.

Postup: Dýni, celer, mrkev a jablko očistěte a pokrájejte na větší kousky, dejte do mísy, přidejte oloupané stroužky česneku, zakápněte lžící oleje, osolte a promíchejte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 20 minut na 200 °C. V hrnci na lžíci oleje orestujte nakrájenou cibuli, poté přidejte upečenou zeleninu, oloupaný kousek zázvoru a celé chilli papričky. Zalijte litrem vody a vařte asi 20 minut. Vyjměte zázvor a papričky, polévku rozmixujte na hladký krém a dosolte. Podávejte zdobené opraženými semínky a kapkou dýňového oleje.

Jeseter a dýňové pyré
Bleskově připravený oběd: filety z jesetera s dýňovým pyré

Slané dýňové muffiny

Ingredience: 350 g dýně (hokaido nebo máslové), 120 g sýra feta, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 160 ml mléka, 3 vejce, 100 g čerstvého špenátu, 2 lžíce olivového oleje, hrst semínek (slunečnice, dýně, sezam atd.), hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián atd.), lžička soli, pepř.

Postup: Omytou dýni nakrájejte na malé kostičky, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut na 200 °C. Nechte vychladnout a cca čtvrtinu dejte stranou. Ke zbylé většině přidejte 3/4 nakrájeného sýra feta, nasekaný špenát, nasekané bylinky a semínka a směs promíchejte. Zvlášť rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte k připravené směsi. Nakonec opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělte do muffinových formiček a ozdobte kostičkami zbylé dýně a fety. Pečte na 200 °C asi 18 minut.

Slané dýňové muffinySlané dýňové muffinyZdroj: Shutterstock

Dýňová bábovka s ořechy

Ingredience: 120 g dýně hokaido, 1 větší mrkev, 120 g hladké špaldové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, 50 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, špetka soli.

Postup: Dýni a mrkev nastrouhejte najemno. Přidejte nasekané ořechy, žloutky, mléko, med, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. K bílkům přidejte špetku soli, vyšlehejte tuhý sníh, který zlehka zapracujte do těsta. Pečte ve vymazané a vysypané formě na bábovku ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

Podzimní košíček s dýní
Podzimní tvoření. Jak vyrobit kouzelné a přitom rychlé dekorace za pár korun

Dýňová pomazánka

Ingredience: 500 g máslové dýně, 100 g tvarohu, lžička sušeného tymiánu, 50 g slunečnicových semínek, lžíce oleje, citronová šťáva, sůl, pepř.

Postup: Dýni rozkrájejte, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte dozlatova. K vychladlým kusům dýně přidejte tvaroh, tymián, trošku citronové šťávy a vše rozmixujte na hladkou pomazánku. Podávejte na celozrnném pečivu, ozdobené slunečnicovými semínky.