Ježci tráví podzim a začátek zimy shromažďováním tukových zásob na nadcházející zimní spánek, a jsou proto v tomto období schopné spustit cokoliv, co je snadno dostupné, včetně pohozených dýní.
Podle webu stanice BBC před vyhazováním dýní varují ochránci životního prostředí, v Česku o iniciativě píše Ekolist .
"Ačkoli dýně pro ně nejsou přímo jedovaté, způsobí jim mnoho zdravotních potíží. V tomto období roku si nemůže dovolit onemocnět, protože pak nemusí přežít zimu," řekl ochranář Trevor Weeks.
Nevyhazujte dýně do přírody, ohrožují ježky, nabádají aktivisté
Podle Paula Buntona z organizace Woodland Trust lidé do britských lesů po každém Halloweenu pohodí tisíce tun dýní. "Takové mohou být divokému životu prospět v malých mírách třeba na zahradě, kde se na nich živí ptáci, ale ne v lese," uvedl Bunton.
Woodland Trust také dodává, že další možnosti je dyně darovat místní zoologické zahradě či farmě jako krmení pro zvěř, pro kterou jsou dýně vhodné.
Zkuste proto raději z dýní připravit fantastická jídla, nabízíme několik zajímavých receptů. Nebo pro vás máme návod na podzimní dýni, košíček nebo obrázky. Tak hurá do podzimního tvoření!

A teď už k našim kulinářským receptům:
Chilli polévka
Ingredience: 1 dýně hokaido, 1 střední celer, 2 mrkve, 1 jablko, 1 cibule, 2 stroužky česneku, kousek čerstvého zázvoru, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, hrst dýňových semínek, 1 lžíce dýňového oleje (volitelné), sůl.
Postup: Dýni, celer, mrkev a jablko očistěte a pokrájejte na větší kousky, dejte do mísy, přidejte oloupané stroužky česneku, zakápněte lžící oleje, osolte a promíchejte. Dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 20 minut na 200 °C. V hrnci na lžíci oleje orestujte nakrájenou cibuli, poté přidejte upečenou zeleninu, oloupaný kousek zázvoru a celé chilli papričky. Zalijte litrem vody a vařte asi 20 minut. Vyjměte zázvor a papričky, polévku rozmixujte na hladký krém a dosolte. Podávejte zdobené opraženými semínky a kapkou dýňového oleje.

Slané dýňové muffiny
Ingredience: 350 g dýně (hokaido nebo máslové), 120 g sýra feta, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 160 ml mléka, 3 vejce, 100 g čerstvého špenátu, 2 lžíce olivového oleje, hrst semínek (slunečnice, dýně, sezam atd.), hrst čerstvých bylinek (bazalka, tymián atd.), lžička soli, pepř.
Postup: Omytou dýni nakrájejte na malé kostičky, osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a pečte v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem asi 20 minut na 200 °C. Nechte vychladnout a cca čtvrtinu dejte stranou. Ke zbylé většině přidejte 3/4 nakrájeného sýra feta, nasekaný špenát, nasekané bylinky a semínka a směs promíchejte. Zvlášť rozmíchejte vejce s mlékem a přidejte k připravené směsi. Nakonec opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělte do muffinových formiček a ozdobte kostičkami zbylé dýně a fety. Pečte na 200 °C asi 18 minut.
Slané dýňové muffiny
Dýňová bábovka s ořechy
Ingredience: 120 g dýně hokaido, 1 větší mrkev, 120 g hladké špaldové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 3 vejce, 50 ml mléka, 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, špetka soli.
Postup: Dýni a mrkev nastrouhejte najemno. Přidejte nasekané ořechy, žloutky, mléko, med, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. K bílkům přidejte špetku soli, vyšlehejte tuhý sníh, který zlehka zapracujte do těsta. Pečte ve vymazané a vysypané formě na bábovku ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

Dýňová pomazánka
Ingredience: 500 g máslové dýně, 100 g tvarohu, lžička sušeného tymiánu, 50 g slunečnicových semínek, lžíce oleje, citronová šťáva, sůl, pepř.
Postup: Dýni rozkrájejte, osolte, opepřete, zakápněte olejem a dejte na plech vyložený pečicím papírem a upečte dozlatova. K vychladlým kusům dýně přidejte tvaroh, tymián, trošku citronové šťávy a vše rozmixujte na hladkou pomazánku. Podávejte na celozrnném pečivu, ozdobené slunečnicovými semínky.