Nadýchané koláče s tvarohem, mákem i ovocem, bochníky čerstvého chleba, voňavé klobásy a další druhy uzenin, bylinkové sýry, mléko i poctivý tvaroh. Kromě toho také pestrý výběr ovoce a zeleniny vypěstované v hradeckém regionu. Přesně takové produkty zakoupíte každých čtrnáct dní v Gayerových kasárnách v Hradci, kde se konají v sobotu dopoledne od 8 do 12 hodin Farmářské trhy.

Návštěvnost roste

„Průběh letošních trhů oproti loňským hodnotíme pozitivně. Nárůst dosavadní celkové návštěvnosti odhadujeme na 15 – 20 procent," říká Petr Švihlík z pořádající Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Standardně tu podle jeho slov své produkty nabízí na 40 prodejců. V době dovolených a stále panujících únavných veder je to ale o něco méně – zhruba 25 producentů.

Trhy nejsou jen o nákupech, ve východočeské metropoli jsou pro řadu lidí kulturní událostí. „Občané našeho města se do Gayerových kasáren naučili chodit a pro mnohé z nich se návštěva trhů stala tak trochu i milou společenskou záležitostí – potkají se se známými a pohovoří s nimi," potvrzuje Petr Švihlík.

Těstoviny i mošty

A jaké výrobky patří mezi letošní žhavé novinky? „V nabídce přibyly v posledním období různé druhy krkonošských těstovin, které jsou skutečně mimořádně kvalitní a chutné, luštěniny, celozrnné sušenky, rýže a mošty. Již tradičně je ale největší zájem o produkty pekařské, rybářské včetně těch chlazených a uzených, výrobky mléčné a rovněž o již výše zmiňované fresh mošty z různých druhů ovoce a zeleniny," vypočítává Švihlík. Trhy se v letošním roce budou konat ještě šestkrát, poslední se pak uskuteční v sobotu 7. listopadu.