Jídlo bez konzervantů, náhražek a spokojení zákazníci obsadili stánky.

Koneckonců na příkladu samotné zeleniny by bylo možné doložit, jak neskonalý rozdíl je, když si člověk zajde koupit třeba rajčata do supermarketu, nebo na farmářské trhy. Rozdíl je hned patrný v barvě a hlavně vůni, spolu s plnou chutí.

„Na farmářských trzích jsem po druhé. Chodím jsem hlavně kvůli čerstvé zelenině a medovým výrobkům, protože jsou přímo od výrobce, takže mám důvěru, že zboží je nezávadné a zdravé. Když porovnám supermarket a farmářské trhy, tak se mi hned vybaví odlišná cena a zejména kvalita nabízených výroků,“ řekl hradecká návštěvnice farmářských trhů Zuzana Janáková.

Ekologické zemědělství klade značné nároky nejen na pěstování plodin a chov zvířat, ale i následné zpracování. Na hradeckých farmářských trzích se objevili především drobní chovatelé a pěstitelé.

„Na farmářské trhy jezdím poměrně často. V Hradci jsme už po několikáté. Nabízím čistě ovčí produkty, které jsou oproštěny od jakýchkoli stabilizátorů a chemických konzervantů. Prodávám také ovčí jogurty. Co se týče situace s českými ekozemědělci, tak situace je lepší, akorát že odbyty jsou stále problematické. Lidé ty produkty stále neznají a nevědí, o co jde. Různé aféry s bio okurkami také na věrohodnosti nepřidávají,“ uzavřel zemědělec Vladimír Menšík.

Podle slov některých prodejců jsou dotační fondy a legislativa pro zemědělce na několikanásobně horší úrovni než v ostatních zemích Evropské unie.

Další farmářské trhy se uskuteční 6. srpna.

GLOSA JANA ODSTRČILA

Značka bio může sloužit mnoha různým účelům


V posledních letech se u nás značně rozmohly zdravé potraviny. A není se vůbec čemu divit. Prostředí, v němž žijeme je stále více znečištěné, a tak i jídlo může ohromně zatěžovat náš organismus. Co s tím? Můžu si zajít do zdravé výživy či navštívit v poslední době tolik žádané farmářské trhy a uspokojit vlastní potřebu pro zdraví.

Jenže ne každá potravina je skutečně bio, a ne každý ekologický zemědělec poctivost sama. Mnohý chytrák jen využívá licence bio pro své nekalé praktiky a oblbování lidí, pro něž se způsob života s bioprodukty nezřídka stal i módou. Bylo by ale chybou lajnovat vše do jedné linky a zobecňovat. Jsou i poctivci, kteří se s tradičním způsobem výroby nadřou a dodávají na trh kvalitní zboží.

Jen mě napadá, že na byznysu jménem bio parazituje nejeden mamonář a podvodník.