Během uplynulého roku se počet fast-foodových restaurací v okolí centra Hradce Králové minimálně zdvojnásobil. Tento jev se setkal s rozporuplnými reakcemi. Zatímco zákazníci vítají dostatečný výběr, odborníci varují před stále větší mírou „rychlovek“ ve stravě zvláště mladých lidí. Kompromisem tak mohou být zdravé fast foody, které se v poslední době v Hradci také objevily.

Nárůst počtu takovýchto restaurací je patrný především v nočních hodinách, kdy se u nich srocují poměrně početné skupinky lidí. Hlavním lákadlem je nejen cena, ale i možnost dát si teplé jídlo v době, kdy už normální restaurace nevaří. „Mladí lidé, kteří se v těchto hodinách vrací domů a mají hlad, chtějí něco rychlého, cenově dostupného a většinou s sebou, což běžná restaurace nenabízí,“ komentovala počet občerstvení výživová poradkyně Hana Střítecká.

Řada rychlých občerstvení už dokonce má i své stálé zákazníky. „Prodáváme sice 
V Kopečku, ale pravidelně se k nám jezdí najíst lidé třeba i z Jaroměře a to tam mají vlastní kebab,“ řekl Idrid Bek z Golden Kebab House. Hned naproti této restauraci je jiná, ve které také dělají kebab, a o několik desítek metrů dál navazují další. „Víte, řeknu to upřímně. Všichni se tu bez problémů uživíme. V pátek a v sobotu si obsluha ani v jedné restauraci neodpočine,“ dodal Idrid Bek.

Rychlé, ale přitom zdravé stravování

„Je otázkou, proč některý z těchto fast foodů nenabízí nějakou zdravější variantu. V Německu, Holandsku, Dánsku ale i v Rakousku můžeme nalézt stánky s rychlým občerstvením ve formě rybích sendvičů,“ podotkla Hana Střítecká. Většinou se jedná o housku, bagetu či dalamánek namazaný rostlinným tukem, naplněný plátky ryby a zeleninou. „Ty nejdražší v ceně do tří eur,“ poznamenala.

Pokud nepatříte přímo mezi milovníky kebabu, hamburgerů a hranolků je tu i další možnost. Přímo v centru se během posledního roku otevřela tři takzvaně zdravá rychlá občerstvení nabízející především panini, teplé italské sendviče.

„Nabízíme zdravou alternativu k normálním fast foodům. Nakupuje u nás celá řada lidí, kteří si berou jídlo s sebou do kanceláře,“ přiblížila situaci Michaela Hladíková z Panini Café na Velkém náměstí.

Základem je dodržování návyků

I pro „zdravější variantu“ rychlého občerstvení platí základní stravovací pravidla. Zejména to, že pokud jíte jídlo za pochodu, nebude mít zdaleka takový efekt, jako když si ho vychutnáte někde v klidu u stolu. „Jednou ze zásad zdravého stravování je, že když jím, tak v klidu. Jídlo by nemělo být spojováno s jinou činností, aby se mozek mohl věnovat pouze faktu, že jím, a ne ničemu jinému,“ dodala Hana Střítecká.

V opačném případě totiž dochází k tomu, že si člověk jídlo ani neuvědomuje a sní víc, než je nutné. Zvláště nebezpečné je takovéto stravování pro děti, které si teprve vytvářejí stravovací návyky. Pokud se totiž člověk v dětství naučí, že je normální jíst za pochodu, těžko se bude v dospělosti stravovat jinak.

David Kořínek