Mistrovský hudební nástroj měl poprvé zaznít již v roce 2007, ale jeho výrobu provázely už od prvopočátku problémy, tedy hlavně finanční. Ty dokonce musel několikrát řešit soudní tribunál. Nakonec se peníze podařilo získat díky veřejné sbírce, s níž výrazně pomohla proslulá pěvkyně Soňa Červená.

Pro hradeckou filharmonii středeční akt v podstatě znamenal zakončení rekonstrukce její budovy z roku 2005. „Projekt přestavby od začátku počítal s tím, že v sále budou varhany a že do našeho programu zařadíme i samostatné varhanní recitály nebo koncerty, kde jsou varhany jedním z doprovodných nástrojů. Po dlouhých letech se to nakonec podařilo a všichni se moc těšíme na první koncert pro veřejnost,“ řekl ředitel hradecké filharmonie Václav Derner. První tóny si vyslechla i Soňa Červená. „Nesmírně si vážím toho, že jsem se stala tváří celého úsilí o nové varhany, vnitřně jsem to cítila jako poctu mému pradědečkovi, hradeckému rodákovi a výrobci hudebních nástrojů Václavu Františku Červenému. Varhany jsou věčný nástroj. Moc městu blahopřeji k tomuto dni,“ řekla při slavnostním aktu Soňa Červená.

Podle mnohých byla právě role Soni Červené v úsilí o dostavbu varhan klíčová. První varhanní koncert ve filharmonii je plánovaný na březen.

O POŘÍZENÍ MISTROVSKÝCH varhan se začalo hovořit v roce 2005, kdy radnice nákladem 120 milionů korun budovu filharmonie opravila. Varhanář Grygar však dotaci šest milionů korun, za něž měl varhany postavit, v roce 2006 použil k jinému účelu. Po letech soudních jednání loni v dubnu Vrchní soud Grygara pravomocně potrestal za dotační podvod čtyřmi lety vězení. Varhany měly být podle původních plánů dokončeny v roce 2006. V roce 2016 hradecká radnice odhadla, že na dokončení nástroje bude potřeba ještě asi 10,4 milionu korun z celkových 15 milionů.