Ukončit výběrové řízení a schválit stávající nejvýhodnější ze čtyř nabídek doporučila komise minulý pátek. Další postup je jasný. Vítěze tendru bude 23. března schvalovat rada města a 29. března budou mít poslední slovo hradečtí zastupitelé. Radnice až do zastupitelstva oficiálně nemůže zveřejnit vítěze tendru. Veřejným tajemstvím ovšem je, že stadion by mělo postavit sdružení firem Strabag, Geosan a D&D Elektromont. „Nemohu to v tuto chvíli potvrdit ani vyvrátit. Samotný výběr vítěze tendru je ale výrazný posun k realizaci fotbalového stadionu,“ řekl na středeční tiskové konferenci náměstek Bláha. Ten zároveň nastínil další kroky: „Pokud zastupitelé 29. března výsledek tendru schválí, mohl by pan primátor do 5 až 10 dnů podepsat smlouvu.“

Výše nastíněný scénář ovšem stále zůstává pouze přáním radnice. Zadávacím řízením na zhotovitele fotbalového stadionu se totiž už od října zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Tehdy se na něj obrátila společnost Porr, která označila hodnotící podmínky za netransparentní a diskriminační. Dokud předseda úřadu nerozhodne o rozkladu, který firma podala na konci loňského roku, nesmí město s vítězným sdružením stavebních firem podepsat smlouvu. A logicky se tak nemůže začít ani stavět. Náměstek Bláha před pár dny vyjádřil na sociální síti přesvědčení, že antimonopolní úřad už brzy další kroky radnice posvětí. „ÚOHS už jednou rozhodl ve prospěch města a pevně věřím, že i po rozkladu podaném Porrem své rozhodnutí potvrdí. A také bych řekl, že dříve než město dojde přes schvalovací proces k podepsání smlouvy s dodavatelem, ÚOHS verdikt vydá,“ napsal Bláha.

Hradecký fotbalový stadion
Další problém s hradeckým stadionem. Radnice v tendru chybovala

Na středeční tiskové konferenci byl už náměstek opatrnější. „Do rozhodování ÚOHS nelze jakkoliv zasahovat. Nejsem s nimi v žádném kontaktu a ani bych si to nedovolil,“ odpověděl Bláha na dotaz Deníku, zda má k optimistické předpovědi, podle níž by měl ÚOHS rozhodnout do konce měsíce, nějaké indicie. Znovu však zdůraznil, že město si není vědomo žádného pochybení. V krajním případě však antimonopolní úřad stále může celé zadávací řízení zrušit.

Investiční náměstek minulý týden také slíbil, že se veřejnost už brzy bude mít možnost seznámit s návrhy vizualizací. Zatím to ale není možné. Administrátor zakázky prý už ale požádal účastníky tendru o souhlas se zveřejněním.

Plánovaný harmonogram k novému stadionu:

23.3. schválení vítěze radními

29.3. schválení vítěze zastupiteli

Začátkem dubna podpis smlouvy (pokud to umožní ÚOHS)

Hotovo má být do dvou let od podpisu smlouvy