Město už vybralo projektanta stadionu, zlínskou společnost Centroprojekt Group. Ta za 4,7 milionu korun bez DPH zpracuje kompletní dokumentaci pro územní řízení, stavební povolení i provedení stavby.

Jako podklad pro soutěž na architekta arény město použilo studii proveditelnosti nového stadionu od architekta Tomáše Vymetálka a také dokumenty dřívějšího územního rozhodnutí pro stavbu stadionu z roku 2004.

To ale neznamená, že stadion bude takto vypadat. „Zpracovatel dokumentace se návrhem může inspirovat, ale také může přijít s vlastním návrhem," vysvětlil Jindřich Vedlich, náměstek hradeckého primátora.

Stavba po etapách

Náklady na rekonstrukci stadionu, kde nyní sídlí druholigový FC Hradec Králové, město odhaduje na 400 milionů korun, stavět by se mělo po etapách a ve finále se na stadion vejde 10 tisíc diváků.

Nejprve by se musela upravit východní tribuna, aby odpovídala požadavku fotbalové asociace. Pak by stavbaři postavili západní tribunu se zázemím pro hráče, rozhodčí, novináře i VIP. V další fází by vznikly jižní a severní tribuny za brankami a nakonec by šla k zemi východní tribuna a na jejím místě vyrostla nová a tím by se okruh tribun uzavřel. Vzniklo by také parkoviště pro 430 vozidel.

Začít stavět by se tedy mohlo v roce 2017, hotovo by pak mělo být za rok a půl až dva roky. Město už chce stadion dotáhnout do konce. Teprve letos totiž rozvázalo smlouvy s firmou ECE, která měla arénu postavit společně s obchodním centrem.

„Společně s Velkým náměstím a křižovatkou Mileta je pro mne stadion největší priorita na pozici investičního náměstka," dodal Vedlich.