K vidění tu byly jak „klasiky“, tak i hot rody a motocykly dvou amerických rivalů Harley-Davidson a Indian. Mezi návštěvníky, ale i účastníky, byla slyšet nejenom čeština, ale i slovenština, němčina a polština. „I když nás trošku zlobila předpověď, tak nakonec byla letošní účast nad naše očekávání. A i to počasí se nakonec umoudřilo a naskytlo krásné pohledy na americké fešáky,“ netajil spokojenost jeden z pořadatelů Jiří Veselý, který fešáky mínil všechny nablýskané stroje Made in USA.

Těch se podle Jiřího Veselého sjelo na okraj Hradce přes pět stovek. „Nemám zatím oficiální informace, ale přijelo jich něco kolem 530,“ uvedl pořadatel, kterého nejvíc potěšil příjezd žlutého amerického tahače Mack B61 z roku 1960. „Je to krásný stroj a mezi ostatními se úžasně vyjímal,“ dodal Jiří Veselý.

Nejen bubláním nabušených motorů však žila malá prozatímní americká vesnice na kraji krajské metropole. Návštěvníci se bavili i bohatým doprovodným programem ve kterém nechyběla volba Miss Hradecké V8, zpěv legendy rock'n'rollu Elvise Presleyho či tvrdší tóny v podání skupin Bandoleros a Pumpa. „Koncerty desátý ročník krásně gradoval,“ uvedl Jiří Veselý, který už vyhlíží další ročník.

„Sbírám názory lidí a pak, které pak v sobě nechám uzrát jako vokurky,“ dodal jeden z pořadatelů.