„Ještě štěstí, že jsem měl auto mimo garáž. To by byla větší katastrofa, ale naštěstí té vody nebylo tolik,“ uvedl s kyblíkem v ruce a pohledem do garáže, která je pod úrovní ulice Zahradní, pan Vratislav a dodal, že v jednu chvíli byla tato ulice plná vody. Ta se však nehrnula z okolí, ale z místní kanalizace.

„Když jsou velké přívalové deště, tak tady kanalizace občas nestíhá tu vodu vsáknout. Ale takové množství, které tu spadlo ve čtvrtek, tu nebývá tak často. Počítám, že se tak stává jednou za tři až čtyři roky,“ uvedl muž a zamával na ženu z protějšího domu, která se po debordelizaci garáže vrhla na umývání oken. „Jsme tady na to zvyklí. A od jisté doby radši do garáže nedáváme cenné věci. I kotel jsme raději zvedli. S garáží, která je pod úrovní silnice je holt problém,“ uvedla asi šedesátiletá žena.Voda vyplavila školu ve SmiřicíchZdroj: Petr Vaňous

Povodně na Rychnovsku
FOTO, VIDEO: Hasiči v Kostelci zachraňovali lidi ze zatopených aut

Problémy s kanalizací, která občas „vypoví službu“ přiznal i sám starosta. „Do místní kanalizace je svedena i kanalizace z Holohlav a Černožic. A když přijde takováhle brutální nálož vody, tak i sebevětší průměr kanalizace ji nepobere. Z kanalizačních šachet pak začala téct voda nejenom na silnici, ale i do baráků,“ nechal se slyšet Luboš Tuzar, který s kyblíkem a koštětem v ruce krátce po opadnutí vody pomáhal s vyhnáním vodního živlu z místní mateřské školky.

„Naštěstí to donesli jen sklepy, kde bylo asi dvacet čísel vody,“ uvedla ředitelka mateřinky Pavlína Drabiková s tím, že největší penzum práce s odvodněním stavby stihla s kolegyněmi a starostou ještě ve čtvrteční večer: „Zbytek jsme dodělávali v pátek ráno. To jsme si přivstali a uklízeli jsme od pěti hodin ráno tak, aby mohly normálně přijít děti do školy,“ uvedla ředitelka a dodala, že voda ve sklepeních ani neohrozila odpolední koncert dětí pro rodiče.

Oprava Tesca v Hradci Králové.
Tesco v centru Hradce otevře nejdřív v září

Pilno s úklidem měli i lidé z okolních panelových domů. „Koukala jsem se na televizi a nějak jsem ani nevnímala, že je venku tak hnusně. A najednou mi volala ségra z Hradce, že prý jsme vytopený. Tak jsem se šla kouknout za dveře a tam už sousedé o patro níže vytírali chodbu a vynášeli kbelíky. Tak jsem se k nim přidala. A vody bylo dost, ale naštěstí jen v suterénu,“ řekla paní Eva z bytovky na Govorově ulici.

Podle starosty Tuzara měly, s ohledu na čtvrteční celorepublikovou situaci, štěstí v neštěstí: „Ano, bylo to frustrující, ale když se kouknu třeba na Rychnovsko, tak jsme z toho vyvázli ještě docela dobře. Samozřejmě, nějaká finanční újma tu bude, ale u nás se naštěstí jednalo „jen“ o sklepy a garáže.“