Na většinu školních exkurzí člověk časem zapomene pro naprostou nezáživnost. Tou, na níž já pravděpodobně nikdy nezapomenu, je prohlídka 38,5 metrů vysoké jímací vodárenské věže na Novém Hradci – tzv. Vodojem.

Prohlídka mi odhalila tajemství proudu vody tekoucího z vodovodního kohoutku. Podezření, že není možné, aby z tak malé nádrže bylo vodou zásobován každý člověk v tak rozlehlém městě, však zůstalo. Pochopení skutečnosti přišlo až s hodinami fyziky.

Dominanta – jako Bílá věž či chrám

Přijíždějíc do Hradce od Prahy vidí návštěvník několik dominant. Kromě Bílé věže s kostelem sv. Ducha mimo jiné také tento vodojem na vrchu sv. Jana.

Vodojem s objemem nádrže 320 m3 byl původně projektován pro tlakové pásmo obce Nový Hradec Králové. Dnes je s nedalekými podzemními rezervoáry součástí systému více jímacích nádrží zásobujících celé město.

Vodojem vznikl podle projektu specialisty na technické stavby ing. Bohuslava Drahoše v roce 1936-37. Stavba nezapře inspirační zdroj ve starších stavbách stejného účelu. Zmiňme alespoň Libeňskou vodárenskou věž na pražském Ládví. Na rozdíl od tohoto je ten hradecký čistě funkcionalistický.

Krásná dominanta moderního věku města dělá čest svým tvůrcům. Skutečně unikátní stavba vyniká ušlechtilými tvary, kvalitou materiálu i zvládnutým detailem.

Věžovou stavbu tvoří válcový dřík se schodištěm (železobetový skelet obezděný režnou cihlou) a hlavice – železobetonový válec připomínající kalich – s nádrží na vodu.

Vertikála je podpořena svislými pásy oken přerušenými pouze železobetonovými věnci. Okna jsou zasklená jednoduchými skly osazenými do subtilních ocelových rámů. Téměř vše je puristicky funkcionální až na zaoblení římsy a vodorovné prolisy na válci s nádrží.

Těleso svislého válce je doplněno dvěma prstenci – vyhlídkovým ochozem pod zvonem nádrže a přízemním sloupovým ochozem u vstupu. Přízemní arkáda navozuje téměř atmosféru altánu nad pramenem.

Na stavbě nenajdete nic zbytečného. Chcete-li tedy 
v dnešní době svým dětem ukázat něco krásného a užitečného zároveň, vezměte je na prohlídku hradeckého vodojemu.

Tajemství: Poklad či velký bratr

Hradec Králové – Je to zvláštní stavba, a proto láká nevšední nápady.

Jedním z nich je využití místa pro takzvaný geocaching. O co jde? O zábavu, při níž si lidé hrají vlastně na lovce pokladů.

Jeden takový „pokládek" je schován u vodojemu – a hledači po něm pátrají podle souřadnic.

„Jednoduchá cache. Je schovaná poblíž vodárenské věže. Prosím o maximální nenápadnost," píše se na webu milovníků geocachingu. „Mimo tuto cache má novohradecká vodárna také waymark, který stojí za ulovení," přidávají pořadatelé.

Waymark není věc, jde o úkol, v tomto případě lovci musí poslat dvě fotky unikátní věže.

Kamera vidí

Další pozoruhodností je kamera umístěná na špici vodojemu.

„Postavili jsme otočnou webkameru, v České republice je to unikát. Statických je mnoho, ale pohyblivá jen jedna," říká Pavel Vlček z občanského sdružení HKfree.

Velký bratr sleduje dění v celém městě, otáčí se od západu na východ a zpět. Každou minutu stvoří a odešle jednu fotku a během celého dne vyrábí videozáznam.